Kaluston vaikutus kuvan lopputulokseen osa 2

Päivitetty: 22. toukok. 2020


Jatkona edelliselle blogikirjoitukselle käytettävissä olevan kuvauskaluston vaikutuksesta kuvan lopputulokseen seuraa tämä kooste, jossa kuvausolosuhteet hankaloituvat aiemmasta.

Kun vallitsevaa valoa on paljon ja kuvattava kohde pönöttää paikoillaan, ei tarvita kummoistakaan kapinetta kohtuullisen kuvan saamiseksi. Mutkia tulee matkaan siinä vaiheessa, kun aurinko laskee tai ollaan huonosti valaistuissa sisätiloissa - tai kun kuvattava kohde on liikkuvaisempaa sorttia. Tai yhtälö, jossa toteutuu nämä molemmat - liikkuvia kohteita vähässä valossa.

Yksi haasteellisimmista kuvaustilanteista on esimerkiksi häät ja illan pikkutunnit, kun täytyy pärjätä tunnelmavalon turvin ja saada taltioitua erilaiset ohjelmanumerot. Jo pelkkä liikkumaton kakku voi tuottaa tuskaa jos valoa on vähän, kuten seuraavassa esimerkissä, jonka kuvasin eräissä häissä.

Kalustona minulla oli Canon 6D Mark II + muutama objektiivi sekä lisäksi verrokkina Canon IXUS 80 IS -pokkari ja oma iPhone 7-puhelin.

Alla samasta tilanteesta otettu kuva ensin IXUS-kameralla:

ilman salamaa:

Kuvasta otettu suurennos paljastaa kohinan määrän, joka suorastaan kirvelee silmiä:

sama salamalla:

Sitten iPhonella:

Ja vielä sitten "oikealla" kameralla eli Canon 6D MkII:

Vertaillaanpa sitten vähän pöytäkoristeita.

Ensin IXUS-pokkari ilman salamaa ja salaman kera.

Seuraavana 6D:llä otettu kuva, ISO 1600. Ei mainittavaa kohinaa.

Alla otos myös varakamerana mukanani olleella, jo varsin vanhalla Canonin 500D-mallilla, ISO sama 1600. Kaukaa katsottuna ok, mutta läheisessä tarkastelussa kohina näkyy selvästi.