top of page

Kaluston vaikutus kuvan lopputulokseen

Päivitetty: 30. jouluk. 2019


Ajattelin koostaa aiemmin tekemäni kuvankäsittely-blogikirjoituksen jatkeeksi seuraavan, vähän informatiivisemman koosteen. Tällä kertaa aiheena on se, kuinka paljon käytössä oleva kalusto vaikuttaa kuvan lopputulokseen. Kuten moni tietääkin ja kuten itsekin jaksan monesti muistuttaa, suurin kuvaan vaikuttava tekijä on se, kuka kameran takana häärii - ei se laite jolla kuvataan. Kuitenkin jotain merkitystä on myös laitevalinnalla.

Kävin viime kevättalvena ihan ohimennen takapihan metsikössä kuvaamassa omaa tytärtä ja mukanani oli seuraavat kuvausvälineet:

Canon EOS 6D MkII -järjestelmäkamera

Canon EOS 500D -järjestelmäkamera

Canon IXUS 80 IS -digipokkari

iPhone 7

Samsung xCover 3

Objektiiveina olivat ammattilaissarjan Canon 70-200mm f/2.8 L, valovoimainen peruslinssi 50mm/1.4 sekä aikoinaan 500D:n mukana tullut kittilinssi 18-135mm f/3.5-5.6.

Vertailun vuoksi käytin myös kahta eri kännykkää, koska ihmiset kuvaavat niillä todella paljon (kuten itsekin usein teen vapaa-ajalla) ja onkin kiva nähdä miten paljon lopputulos eroaa "oikean" kameran ottamasta kuvasta. Otokset ovat suoraan kamerasta ilman mitään editointeja. Pitemmittä puheitta siis kuvavertailuun!

Ensimmäisenä kahden kännykkäkameran kuvat,

eli tässä Samsung xCover 3:

ja tässä iPhone 7:

Seuraavaksi digipokkarin vuoro, eli vuonna 2008 ostamani IXUS 80 IS.

Alla sitten ensimmäinen järjestelmäkamera 500D + kittilinssi.

Alla sama runko (500D) mutta objektiivina hurjan paljon parempi 70-200 f/2.8 L.

Kuten näkyy, niin objektiivilla on paljon runkoa suurempi vaikutus kuvan lopputulokseen. Toki kuvat eivät sinänsä ole täysin vertailukelpoisia keskenään, kun alemman kuvan objektiivi mahdollistaa paljon suuremman aukon käytön (2.8) kun kittilinssissä se on maksimissaankin 3.5 mutta polttovälin pidemmässä päässä 5.6. Tämä näkyy käytännön tasolla siinä, että alemmassa kuvassa on paljon silmää miellyttävämpi, potreteissa usein käytetty sumennettu tausta. Siltikin - vaikka kuvat otettaisiin samalla aukolla - L-sarjan objektiivin kuvanlaatu on aivan eri sfääreissä.

500D:n kittilinssi ei sovellu käytettäväksi täyskennoisen 6D:n kanssa, joten en voinut testata sitä yhdistelmää, mutta 6D:hen laitoin kaksi muuta objektiivia.

Tässä tulos siis 6D:n ja 50mm f/1.4:n kanssa:

Ja sama 70-200 f/2.8 L:llä:

Edelläotetut kuvat olivat - kuten aiemmin mainittu - suoraan kamerasta ilman mitään käsittelyjä. Alla mustavalkoinen sekä värillinen vaihtoehto, joihin editointia on jo tehty:

Kokonaan toinen juttu on, miten laadukasta printtiä näistä saa tehtyä. Siinä järjestelmäkamera pesee kännykät ja pokkarit mennen tullen. Jälkimmäiset antavat vain 1296 x 972px (1 Mpx, Samsung xCover 3)) sekä 2048 x 1535px (n. 3 Mpx, iPhone & IXUS) kokoisia kuvia, jotka nipin napin riittää perinteisten kymppikuvien tekoon. Vanhakin järjestelmäkamera 500D tuottaa 4752 x 3168px eli 15 megapikseliä, millä saa tehtyä hyvän A3-kokoisen tulosteen. 6D MkII puolestaan yltää 6240 x 4160px:iin eli 26 megapikseliin, mikä on paljon enemmän kuin suuriinkaan tulosteisiin tarvitsisi. Tämä tuo paljon liikkumavaraa esim. kuvien rajaamisen suhteen. Esimerkiksi allaolevassa ravikuvassa keskellä on eristettynä alue, joka vastaa iPhonen tai digipokkarin tuottamaa täysikokoista kuvaa. Tuota kuvaa kärsisi siis rajata noin paljon ja tuloksena olisi silti vielä kohtuukokoinen kuva.

Tässä vertailtiin vain yhtä, varsin helppoa kuvaustilannetta: paikallaan kirkkaassa päivänvalossa poseeraavaa lasta.

Silti kuvanlaaduissa on aika suuria eroja, joten mikä merkitys laitteistolla onkaan olosuhteiden muuttuessa haastavammaksi?

Jatkossa tulossa vertailua myös siitä!

Anu


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page