top of page

Helmikuu ja hellät tunteet

Kaikki kiva maailmassa on osattu kaupallistaa. Niin myös ystävänpäivä, jota nyt perjantaina taas vietetään. Aikoinaan antiikin ajan Roomasta alkunsa saanut päivä on vuosien saatossa rantautunut rapakon taakse ja (yllätys, yllätys) saanut siellä nykyisen, materialistisen muotonsa. Siellä Valentinuksen päivään syydetään sumeilematta setelitukkoja ja päivän ympärillä pyöriikin verraton bisnes. Siinä missä jenkeissä päivä on etupäässä rakastavaisten, meilläpäin se on rajatummin profiloitunut ystävyyden juhlistamiseen.

Yhtä kaikki jokainen sydäntäsi sykähdyttänyt persoona on kiitoksensa ansainnut!



Minusta on sinänsä hauska idea, että ystävänpäivä on meillekin vakiintunut kalenteriin. Vaikka kammoan kaikkea turhaa krääsää ja mielestäni ystäviä kuuluu muistaa läpi vuoden eikä vain yhtenä päivänä - kuten myös isiä, äitejä ja muita joille on omistettu juhlapäivä - niin onhan se silti hauska että on olemassa päivä jolloin siihen voi oikein hyvällä syyllä satsata erityisen paljon.



Muistaminenhan ei ole suoraan verrannollinen valuuttaan, vaan jopa paljon paremmin voi mielestäni osoittaa arvostusta toista kohtaan aivan muuten - esimerkiksi ajallisesti. Käymällä vaikka kylässä, se on nimittäin nykyään varsin harvinaista herkkua, kun kaikilla on jatkuva kiire ja some on korvannut sen vähänkin sosiaalisen kanssakäymisen. Siksi kunnollista toisen ihmisen läsnäoloa osaa arvostaa aivan erityisesti. Rakkaan ihmisen voi myös kopata kainaloon ja viedä vaikkapa kahvittelemaan tai leffaan. Välimatkan tai muun esteen evätessä tällaiset teot voi vaikka soittaa tai edes lähettää henkilökohtaisen viestin, kysyä kuulumisia ja antaa hetki aikaansa. Jos haluaa panostaa enemmän antamalla jotain konkreettista, itse ainakin arvostan kaikkea ajatuksella tehtyä, ihan vaikkapa käsin kirjoitettua korttia, leivonnaisia tai jotain muuta omin kätösin tehtyä.



Oheisen pikkukakun tekaisin juuri ja sen teossa onnistuu tumpelompikin jauhopeukalo. Kakku on tehty pieneen, noin 15 cm halkaisijan vuokaan ja on matala, mutta makea, joten siksi riittää useammallekin.



Marianne-juustokakku


8-10 kpl (Marianne)-Domino-keksejä

1-2 rkl voita


200 g (vanilja)-tuorejuustoa

150 g valkosuklaata

(1 prk minttu-suklaarahkaa)

Marianne-rouhetta maun mukaan


Marianne-rakeita & Fazerin Marianne-suklaata rouhittuna päälle


Murskaa 8 keksiä ja sekoita niihin sulatettu voi. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle (tai tee valmiita annoksia esim. jälkiruokamaljoihin). Sulata vesihauteessa tai miedolla teholla mikrossa valkosuklaa ja sekoita joukkoon notkistettu tuorejuusto. Maustamatonta voi käyttää jos haluaa vähemmän makean, itse käytin vaniljan makuista ja oli melkoisen makea lopputulos. Suluissa reseptissä on minttusuklaarahka, koska en sitä itse tähän laittanut, mutta tuli heti jälkikäteen mieleen että olisi voinut laittaa. Myös esim. irish coffee-rahka tms. kävisi varmasti hyvin. Ripottele joukkoon maun mukaan Marianne-rouhetta (Marianne Crush -valmismurska, löytyy useiden kauppojen leivontahyllyltä, mutta sen asemasta voi käyttää esim. suklaarouhetta tai jättää kokonaan poiskin). Itse laitoin puoli pussillista. Sekoita ja kaada seos pohjan päälle. Koristele rakeilla, rouheella ja paloitelluilla kekseillä. Anna jähmettyä jääkaapissa pienen hetken ajan ja syö.


VINKKI - jos haluat paksumman & vähemmän makean kakun, lisää joukkoon rahkaa tai kermavaahtoa ja tarpeen mukaan voit lisätä myös liivatetta - valkosuklaa pitää kuitenkin täytteen varsin hyvin jämäkkänä. Mikäli teet kakun isompaan vuokaan, tuplaa ohje. Ja tätä kakkua voi varioida vapaasti käyttämällä eri makuisia keksejä pohjassa ja tuunaamalla eri makuisilla rahkoilla ja tuorejuustoilla - näitä on kaupoissa nykyään valtavasti!



Leipominen on lenkkeilyn ohella (molempia tarvitaan jotta tasapaino säilyy..) itselle mieleinen tapa rentoutua ja siinä sivussa aikaansaannoksilla voi kätevästi ilahduttaa myös muita (eikä kaikki kalorit jämähdä omalle lantiolle, hehe). Sekunti suussa, vuosi vyötäröllä, vai miten se meni... oma innostus leivontaan lähti joskus lapsuudessa/nuoruudessa ihan todellisesta tarpeesta, kun olin luonnostani varsin laiha eikä paino meinannut karttua käyrien odotusten mukaisesti. Aloin sitten leipoa kaikenlaista, että saisin vähän massaa kasaan, mutta kumma kyllä näin kolmenkympin kynnyksen ylityttyä tuo taktiikka ei enää toimi - tai paremminkin se toimii liiankin hyvin :-D


Oheisissa kuvakollaaseissa on joitakin viimeisimpiä tekeleitä, kuten pullaa, vohveleita, kääretorttua ja porkkana-juustopiirakkaa sekä pizzaa & sämpylöitä (jämäkaurapuurosta tehtynä, tulipa hyviä). Tuo kääretorttu on myöskin Mariannella tuunattu versio. Myös Pätkis-suklaata olen käyttänyt usein esim. mutakakussa/browniessa ja Dumle on myös yksi suosikeistani jota tykkään käyttää. Sulattamalla kattilassa pariin desiin kermaa pussillisen Dumleja, jäähdyttämällä seoksen kylmäksi jääkaapissa ja vaahdottamalla sen saa loistavan toffeekerman vaikkapa juuri kääretortun tai laskiaispullien täytteeksi - ja kinuskituorejuuston kera siitä tein taannoin myöskin juustokakun.



Olipa osaamisalueesi tai resurssisi mikä tahansa, niin nyt ystävänpäivänä on hyvä päivä piristää sinulle tärkeitä ihmisiä jotenkin - pelkkä kaunis sana voi pelastaa jonkun toisen koko päivän. Ja jos varsinainen ystävänpäivä ehtii mennä vahingossa ohitse ilman toimenpiteitä, hätä ei ole tämän näköinen, sillä onneksi vuodessa on 364 muutakin päivää tätä varten.



Vielä pieni tapahtumavinkki loppuun:


Helliä tunteita voi muuten tulla herättelemään maaliskuun puolivälissä Kajaanin GastroBar3:een, jossa eri hääalan yrittäjät (itseni mukaanlukien) esittelevät osaamistaan Häät ja Juhlat -tapahtumassa. Sunnuntai 15.3.2020 klo 12-15, Brahenkatu 3, tule!


Tälle vuodelle tämän kuun loppuun sattuu muuten sopivasti karkauspäivä, eli juuri se päivä jolloin naisilla on suomalaisen kansanperinteen mukaan "lupa" kosia - ja kosinnan kohde joutuu kieltäytyessään kustantamaan hamekankaan (nykynainen voinee varmaan vaihtaa tuon lahjuksen johonkin sopivampaan). Eli nyt kaikki häistä haaveilevat naisihmiset kilvan kosintaa suunnittelemaan, niin on sitten hyvä syy tulla tapahtumaan hakemaan ideoita. Eikä kaikki tuossa tapahtumassa pyöri vain häiden ympärillä, vaan elämästä löytyy rutkasti muitakin syitä pistää pirskeet pystyyn - ja ideoita niihinkin olisi tarjolla.

Tervetuloa!

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page