Kakkukooste

Päivitetty: 30. jouluk. 2019


Pääsiäinen on nyt vietetty, ja katseet kääntyy sen myötä entistä enemmän kevättä ja kesää kohti. Tänä vuonna kevät onkin muutamaan viime vuoteen verrattuna hieman jälkijunassa, ja täällä Kainuussa pääseekin hyvin vielä vaikka hiihtoladulle hikoilemaan.

Kävin muutaman päivän Helsingissä, eikä sielläkään vielä hiirenkorvat tehneet tuloaan, mutta lunta ei ollut missään ja siellä täällä puski kukkiakin esiin kylmästä maasta.

Kaikkien kiireiden, kuvausten ja kuvitusten sekä muiden töiden välissä olen ehtinyt hieman leipomaankin. Olen kulkenut nyt viime syksystä saakka kuntosalilla ahkerasti ja lenkillä myös, ja ollut kohtuullisen tarkalla ruokavaliolla, mutta en silti ole unohtanut tasoittaa tilannetta välillä kunnon kaloripommeilla.

Tässä muutama viime viikkojen testaus!

Appelsiinikakun reseptin bongasin täältä: http://www.kinuskikissa.fi/appelsiinikakku/

sillä erotuksella, että sitruunarahkan tilalle laitoin appelsiinirahkaa. Helppo ja kakuksi kohtuukevytkin, koska ei sisällä ollenkaan rasvaa. Kuorrutin kakun kevyesti tomusokerin ja appelsiinimehun seoksella. Tämän käy loistavasti alempana esitelty makutomusokeri, kannattaa testata! Päälle ripottelin vielä kaupasta löytämääni kuivattua appelsiininkuoriraastetta. Eipä jäänyt kakut kauaksi aikaa vanhenemaan!

Sisustus ja Lahja AURORA -liikkeeseen on tosiaan nyt tullut tosi kivoja leivontauutuuksia, ja bongasin sieltä makutomusokereita. Oitis lähti kokeiluun appelsiini- ja banaanitomusokerit (paljon muitakin makuvaihtoehtoja löytyy), ja mielessä onkin pitkään ollut leipoa banaaneista jotain. Nyt siihen tuli hyvä tilaisuus, kun pääsiäisreissun päätteeksi pöydällä oli muutama hieman jo tummentunut banaani. Tässäpä siis banaanipiirakka! Vähän kuin banaaninen versio kaikkien tuntemasta porkkanapiirakasta.

Jos kiinnostaa testata, resepti on aika simppeli:

2 kananmunaa

2,5 dl sokeria

2-3 banaania

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

1 tl ruokasoodaa

0,5 dl kuohukermaa

150 g sulatettua voita

2,5 dl vehnäjauhoja

kanelia

Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa (banaanit murskattuna). Banaanit voi muussata vaikka haarukalla tai tehosekoittimella, itse käytin tuollaista tosi kätevää Tupperwaren silppuria millä teen mm. monenlaista salsaa sekä murskaan juustokakkujen keksit pohjaa varten. Mitään ei tarvitse sen kummemmin vatkata tai vaahdottaa, sekaisin vain. Kanelia voi laittaa ihan oman makumieltymyksen mukaan, itse laitoin pari teelusikallista. Laitoin taikinan n. 25x25 cm vuokaan ja oli 200 C n. 35 min. Pellilliseen tekisin ehkä hiukan isomman satsin, etenkin jos halua että pohja on yhtään paksumpi. Ilmeisesti banaanien sisältämästä sokerista johtuen pohjasta tuli todella tumma, mutta sitä ei kannata säikähtää. Maku on mahtava!

Jäähtyneen pohjan päälle tulee kuorrutus:

200 g maustamatonta tuorejuustoa

145 g valkosuklaata (Pandan levy)

n. 1 dl Banana Split -makutomusokeria

pieni nokare keltaista elintarvikeväriä

Sulata suklaa varovasti vesihauteessa tai mikrossa, sekoita joukkoon tuorejuusto ja tomusokeria maun mukaan. Tämä tomusokeri ei värjää, vaan ainoastaan maustaa (ja maistuu muuten todella hyvälle!), eli jos haluaa kuorrutteesta keltaista, voi käyttää elintarvikeväriä. Tämä käyttämäni väri on geelimäistä pastaa, ja todella riittoisaa (löytyy myös AURORA:sta). Aivan pienen pieni määrä, noin nuppineulan pään kokoinen nokare riitti värjäämään koko kuorrutteen. Valmis kuorrute levitetään pohjan päälle ja halutessaan päälle voi ripotella vaikkapa pähkinärouhetta tai nonparelleja.

Kerta kiellon päälle ja vielä yksi resepti, jossa myös on banaania. Tämä on banaani-toffeekakku eli banoffee Dumle-twistillä.

Resepti löytyy