Bailey's -toffeeta ja muuta makeaa

Päivitetty: 17. joulu 2020

Tämä aihe ei varsinaisesti liity ammatillisesti tänne sivustolle, mutta koska sivuan blogissani paljon muutakin kuin vain puhtaasti työasioita ja koska tätä reseptiä niin monelta suunnalta toivottiin, niin nyt se tulee.


Bailey's-liköörillä terästettyä toffeeta.

Viime joulun alla tuskailin tämän reseptin kanssa. Koska meillä on kaapissa aina tätä likööriä (ellei kaikkia ole jo tyhjennetty eikä ole heti hoksannut ostaa lisää), tungen sitä mielelläni moneen eri paikkaan. Halusin kuumeisesti löytää toimivan Bailey's-makeisen reseptin, ja testailinkin useita, tryffeleistä ja toffeista fudgeen ja moneen muuhun, mutta en saanut toivottua lopputulosta. Meinasin jo heittää hanskat tiskiin, mutta päätin nyt tänä vuonna yrittää uudelleen. Ja kappas, kiitos huolellisen taustatyön, tulos oli huippuhyvä! Tein sekä toffeeta että fudgea, joista ensin mainittu on sitkeämpää ja kovempaa, kun taas jälkimmäinen murenevampaa ja pehmeämpää. Teko-ohjeen löytyminen ei ollut helppoa, ja jouduinkin selailemaan paljon ulkomaista reseptiikkaa ja muuntelemaan mittoja ja ainesosia, koska Suomesta ei saa monia täysin samoja aineksia mitä muissa maissa käytetään. Mutta luovuudella pötkii pitkälle!

Likööri maistuu fudgessa vahvemmin, koska siihen likööriä lisätään vielä kuumentamisen jälkeenkin, eikä alkoholi näinollen haihdu pois kuten toffeeta keitellessä. Mutta toffeessakin liköörin aromi silti hennosti maistuu.


Pitemmittä puheitta:


Bailey's-toffee


0,75 dl mustaa kahvia

4,5 dl hienoa sokeria

0,75 dl glukoosisiirappia (löytyy isompien markettien sokerihyllyltä)

2 dl Baileys Irish Cream

0,75 dl kuohukermaa

80 g voita

(1 tl hienoa merisuolaa)

0,5 tl vanilja-aromia (tai ripaus vaniljasokeria hienon sokerin joukkoon)



1. Vuoraa noin 20x20cm vuoka leivinpaperilla. Voit myös voidella sen vielä kevyesti tai suihkauttaa vuokasprayta.

2. Yhdistä kahvi, sokeri ja glukoosisiirappi syvään kattilaan ja kiehauta keskilämmöllä. Keitä välillä sekoitellen, kunnes seos on tuoksuva ja kauniin kullanruskea. Kahvi vaikeuttaa tämän vaiheen arviointia pelkästään värin perusteella, mutta seoksen tulisi kuplia ja kirkastua, kun sokeri on täysin liuennut. Poista sitten hetkeksi kattila liedeltä.

3. Sekoita pienessä kattilassa Bailey's, kerma, voi ja merisuola kiehuvaksi. Kun seos on kiehunut ja voi sulanut, poista se lämmöstä ja aseta sivuun.

4. Lisää hitaasti Bailey's-kermaseos sekä vanilja-aromi sokeriseoskattilaan. Varmista, että käytät sokeriseokseen syvää kattilaa, koska sokeri- ja kermayhdistelmä kuohuu ja kuplii aluksi voimakkaasti.

5. Siirrä kattila takaisin levylle keskilämmölle. Jos seos näyttää kuohahtavan yli, poista kattila hetkeksi liedeltä ja pienennä lämpöä.

6. Keitä seosta sekoittaen välillä, kunnes lämpötila on +120 C. Tähän kuluu +/- 15-30 min. Käytä apuna digitaalista tai tavallista paistolämpömittaria.

7. Kun lämpötila on saavutettu, poista kattila levyltä ja kaada karamelli varovasti vuokaan.

8. Anna jäähtyä, kunnes karamelli on kovettunut (vähintään kaksi tuntia). Jos käytät vuokaa jääkaapissa, anna sen levätä hetki huoneenlämmössä ennen seuraavaa vaihetta.

9. Poista karamelli vuoasta ja leikkaa haluttuun kokoon terävällä veitsellä.



Etualalla Bailey's-toffee, takana näkyy Bailey's-fudge.



Bailey's-fudge


150 ml Bailey's-likööriä

50 ml maitoa

30 g voita

350 g hienoa sokeria

300 g valkosuklaata


  1. Vuoraa n. 20x20cm vuoka leivinpaperilla ja voitele vielä halutessasi kevyesti.

  2. Kaada kattilaan 125 ml Bailey'sia (eli ei ihan koko määrää)

  3. Lisää maito, voi sekä hieno sokeri ja kuumenna miedolla lämmöllä.

  4. Anna lämmetä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia, eli kunnes sokeri on liuennut ja voi sulanut.

  5. Lisää lämpöä hieman ja sekoittele kunnes seos kiehahtaa. Anna kiehua hiljalleen noin 8 minuuttia.

  6. Poista kattila liedeltä ja lisää joukkoon loppu Bailey's sekä paloiteltu valkosuklaa.

  7. Sekoittele kunnes suklaa on täysin sulanut joukkoon ja seos on kauniin kiiltävää ja tasaista.

  8. Kaada seos vuokaan ja anna jähmettyä kunnolla, ainakin pari tuntia.

  9. Leikkaa terävällä veitsellä paloiksi.


Itse voisin joskus testata tätä fudgea uudelleen maitosuklaalla tai osin jopa tummemmalla suklaalla. Tuli mieleen, että miten se vaikuttaisi makuun, sillä vaikka valkosuklaasta paljon pidänkin, niin se tekee tästä melkoisen makeaa. No, talttuupahan ainakin sokerinhimo! Ja Bailey'skin maistuu ihan kivasti läpi. Toffeeta teen ehdottomasti jatkossa lisää ja tallennan reseptin nyt moneen paikkaan, jotta se aina tarvittaessa on saatavilla.


Bailey's -browniet/mokkapalat

p.s. Tein myös Bailey's-brownieseja äskettäin, ja niistäkin tuli törkyhyviä. Pohjana käytin alla näkyvää muistaakseni Sami Kurosen käyttämää brownies-ohjetta.


Bailey's-browniet


200 g tummaa suklaata

200 g voita

2,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

5 kananmunaa

1,75 dl jauhoja

0,75 dl sokeroimatonta kaakaojauhetta


  1. Voitele ja jauhota 20 x 30 cm vuoka. Sulata suklaa joko mikrossa tai paksupohjaisessa kattilassa liedellä. Jätä jäähtymään.

  2. Sulata voi mikrossa. Mittaa kulhoon sokeri, sulanut voi ja vaniljasokeri. Vatkaa löysäksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen vatkaten. Valuta suklaa joukkoon vatkaten edelleen.

  3. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauho ja kaakaojauhe sekaisin ja sekoita ne suklaavaahtoon nostellen puuhaarukalla tai nuolijalla.

  4. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin keskitasolla 30 minuuttia. Brownie saa olla keskeltä hieman kostea.

Kuorrute:


60 g sulatettua voita

0,5 dl Bailey'sia

1 tl vaniljasokeria

(1-2 rkl kaakaojauhetta)

tomusokeria niin paljon että seos on sopivan paksua (oisko 200-300g)


Kaikki ainekset listatussa järjestyksessä sekaisin ja levitetään jäähtyneen pohjan päälle. Itse en laittanut kaakaojauhetta kun halusin kuorrutteen jäävän vaaleaksi, mutta ken haluaa voi sitä laittaa. Päälle voi laittaa mitä mieli halajaa, itse pilkoin Kinder-suklaata murusiksi.





Oli niin hyvää, että eka satsi loppui sen siliän tien ja jouduin seuraavana päivänä leipomaan uuden erän.


Jos joku siellä näitä innostuu testailemaan, kertokaa, miten onnistui!

Olisi mukava kuulla, oliko nämä muidenkin mieleen.


0 kommenttia

Kädenjälkeä Kainuusta kynällä & kameralla

  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

Anu Kovalainen Photography & Art

Y 2207727-9

Pappilanniementie 141

87850 Paltaniemi

KAJAANI | FINLAND

© Anu Kovalainen