Kannata kotimaista

Päivitetty: 30. jouluk. 2019


Pyörittelin tässä vasta käsissäni jotain kuvatuotteistani ja pysähdyin tarkemmin miettimään siinä olevaa Avainlippua, tuota kotimaisesta työstä kertovaa symbolia. Siinä sitten pohdiskelin iltapuhteinani syvemmin sen merkitystä, kuten tuotteiden kotimaisuutta ja paikallisuutta ylipäätään.

Minulle itselleni Avainlipulla on toki suuri merkitys. Olen ylpeä siitä, että suurin osa kuvatuotteistani tehdään meillä Suomessa. Minulla on aina ollut vahva halu suosia kotimaista tuotantoa, jopa siinä määrin että jotkut tuttuni ovat pyöritelleet pakkomielteelleni päätään. Kesän grillijuhlissa ovat jotkut makkarat ja pihvit jääneet minulta syömättä, jos ne eivät ole olleet kotimaisia. "Mitä sinä sitten ulkomailla syöt, tilaatko sinne ruuat Suomesta", joku taisi päivitellä joskus. No en. Kussakin maassa tietysti haluaa suosia sen maan omaa lähiruokatuotantoa, koska

a) on järjetöntä ja kallista roudata ruokaa pitkien matkojen takaa

b) on suuri rikkaus että eri maiden ruokakulttuuri elää ja on voimissaan.

Mutta kun ollaan Suomessa, miksi syödä ulkomaista lihaa, kun sitä saa läheltäkin? Etenkin kun tietää, että Suomessa eläinten elinolosuhteet ovat moniin ulkomaihin verrattuna hyvät. En halua maksaa siitä, että tänne tuodaan halvalla tuontilihaa kotimaisten tuottajien kustannuksella ja heidän hintojaan polkemalla.

Jossain selvitettiin joskus pikaruokaravintoloiden lihojen alkuperää. Siinä kerrottiin Mäkkärin pihvilihojen tulevan Puolasta. Joku siihen kommentoi, että mitä väliä, kai ne lehmät on samanlaisia sielläkin. No shit Sherlock - siitä ei kuitenkaan ole kysymys kun mietitään, mikä on ongelma. Minusta ongelma on se, että ostetaan Puolasta lihaa ja rahdataan se Suomeen, vaikka täälläkin on lehmiä. Meilläkin on maataloutta (ainakin vielä). En tiedä millaiset olosuhteet puolalaisilla lehmillä on elää, mutta veikkaan että tuskin ainakaan paremmat kuin meillä Suomessa.

On kaikkien etu että työllistämme suomalaisia ihmisiä.

Se maanviljelijä, jonka lompakkoon kilahtaa palkkaa esimerkiksi vaikka pikaruokaravintolalle tuotetusta lihasta (jos niissä siirryttäisiin käyttämään kotimaista), voi käyttää tienestinsä vaikka juuri sinun palveluihisi. Se sama viljelijä, joka jää työttömäksi kun kaikki ostavat mieluummin halpaa tuontilihaa, on kohta kortistossa ja yhteiskunnan tukien - eli veronmaksajien - eli meidän - kukkarolla.

Jopa minä ymmärrän tämän yhtälön.

Kaikki meistä voittavat, kun ostamme kotimaisia (ja jos mahdollista, paikallisia) tuotteita ja palveluita! Niin toimimalla luomme työtä lähelle. Niiden valintojen ansiosta yhä useampi meistä voisi jäädä asumaan kotiseudulleen sen sijaan, että lähtisi kauas työn perässä eivätkä kaikki kylät autioituisi tyystin. Esimerkiksi jos omassa asuinkunnassasi toimii leipomo, ja sen sijaan että ostat marketista leipää (joka voi olla ulkomaisesta viljasta tehty, vaikka leivottaisiinkin Suomessa, puhumattakaan miten useimmat paistopisteiden tuotteet tulevat ulkomailta), haetkin leipäsi ja pullasi tuon leipomon tiskiltä, työllistät toki leipomon henkilökuntaa mutta välillisesti myös monta muuta tahoa (koska usein paikalliset toimijat suosivat itsekin paikallisia tavarantoimittajia): sen viljelijän, jonka viljaa leipomo käyttää tuotteissaan. Sen, kenen kanalasta leivontaan käytetyt kananmunat tulevat. Sen, joka toimittaa polttopuita leipomon puu-uuniin. Tai mistä saadaan munkkeihin hillot. Jo yksi tuollainen leipomo voi olla osallisena hyvin monen muun lähituottajan toimeentulossa.

Varsinkin kun nyt toitotetaan joka puolelta tekoja talkoisiin ilmaston hyväksi, olisi oleellista tehdä ensin katsaus omiin kulutustottumuksiin. Tilaatko hääjuhliisi massatuotettua kertakäyttökrääsää Kiinasta, vaikka paljon kivempia koristeita löytyisi vaikka ihan lähiluonnosta? Ostatko halpoja mutta huonolaatuisia lastulevyhuonekaluja jotka joutuu pahimmillaan vaihtamaan joka muuton tai jopa kalusteiden siirtelyn yhteydessä, vaikka ostamalla kerralla kunnolliset ne jäisivät perinnöksi vielä jälkipolvillekin? Käytkö lomamatkalla halvoilla äkkilähdöillä kaukomailla, vaikka lomalle pääsee myös aivan lähiseudulla? Ostatko tanskalaisen joulukinkun, vaikka vaihtoehtojakin olisi? Onko saunaoluesi tuontijuomaa jostain kaukaa, vaikka kotikylälläsi pyörii pienpanimo? Ostatko likaisen maton tilalle uuden, vaikka voisit pesettää sen paikallisessa pesulassa ja luoda näin ,työtä kotikaupunkiisi? Ostitko vihannesosastolta kilohinnaltaan hieman halvempaa tuontikurkkua, vaikka paikallistakin olisi ollut tarjolla?

Tarkoitus ei ole syyllistää vaan herättää ajattelemaan, sillä surullista mutta totta, moni ei näitä asioita edes tiedosta, vaan tekee valintoja vanhasta tottumuksesta. Nämä eivät toki ole täysin mustavalkoisia asioita, josta esimerkkinä tule