top of page

Voiton puolella


Onneksi on kevät.

Solisevat purot, sirkuttavat lintukuorot, lumen alta paljastuvan mullan tuoksu, auringon lämpö, lisääntyvä päivänvalo, maasta esiin puskevat ja kukoistukseen puhkeavat kukat, heräävä luonto...

Alkusyksyn ohella nimenomaan kevät on minulle toukokuun lapsena ollut aina kaikista voimaannuttavinta aikaa vuodesta. Etenkin nyt tähän saumaan kevään tuoma energia on ollut enemmän tarpeen kuin koskaan.

Liki kaikki käytettävissä olevat voimavarat vaatinut infernaalinen remontti- ja muuttourakka alkaa vähitellen osoittaa laantumisen merkkejä. Tekemistä toki riittää tuleviksi kuukausiksi, vuosiksi ja vuosikymmeniksi roppakaupalla, mutta tähän hätään akuuteimmat toimenpiteet on pian taputeltu ja se jos mikä on juhlan paikka!

Entinen asunto on nyt taaksejäänyttä elämää ja vaikka siellä monia ikimuistoisia hetkiä elämästä tulikin vietettyä, on aika siirtyä uusien haasteiden pariin - ja niitä varmasti tuleekin riittämään.

Vaikka talo itsessään on vuodelta 1874, ei meillä ollut intressiä tehdä siitä mitään museota. Toki talon historia saa huokua, mutta nykyaikaisella otteella. Suojeltujen rakennusten kanssa on luonnollisesti hyvinkin tarkkaa miten niitä lähtee entisöimään, mutta koska kyseessä ei ole virallisen suojelun alainen talo vaan aikoinaan liki purkutuomion saanut maalaispirtti, pääasia lienee että talo ylipäätään on vielä pystyssä.

Jokainen asukas on siihen omana asuinaikanaan jättänyt jälkensä, ja nyt on meidän vuoro tehdä siitä meidän näköinen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että taloon on tullut ja tulee paljon nykyaikaisia elementtejä, esimerkiksi kaikki sähköt johtoineen ja kaappeineen on uusittu täysin ja ulko-oveksi vaihdetaan nykyvaatimukset täyttävä lämpöovi sähkölukkoineen. Lisälämmönlähteenä puulämmitteisen pönttöuunin ja takan ohella toimii ilmalämpöpumppu. Kodinkoneet on tämän päivän mukaisia, osaa niistä kuten esimerkiksi astianpesukonetta voi jopa ohjata puhelimella. Viimeisimpänä uudistuksena taloon kytkettiin myös nykyajan mukaisesti kuitukaapeli, joten nopea netti ja kaapelikanavat tuovat tönöön tuulahduksen modernia teknologiaa.

Talon vanha tunnelma säilyy kuitenkin paljolti näkösälle jätettyjen hirsipintojen kautta sekä seinille kehystettyjen taulujen kautta, joihin on laitettu esille talon historiasta kertovia kuvia ja papereita.

Talon isäntäpari 1930-luvulta; minun mummoni ja Oskar Rusanen, jolta talo sai Rusala-nimensä.

Yllä ilmakuvaa tilasta 1960-luvulta ja alla kehystämiäni tositteita, kuitteja ym. papereita joita on löytynyt jemmasta suuria määriä.

Yllä meidän ikivanha sukupuu, jonka juuret ulottuvat monien vuosisatojen taakse.

Alla muutamia kuvia siitä, miten ollaan tuotu torppaan meidän näköistä tuntumaa.

Bluetoothilla varustettu uudenaikainen vinyylisoitin on asennettu seinälle. Kelpaa kuunnella vanhoja rokkiklassikoita ja monenlaista muutakin!

Seinälle kehystin isot taulut meidän hääkuvista sekä häävieraiden onnentoivotuksista.

Häihin askartelemalleni puiselle kyltillekin löytyi passeli paikka kamarin oven päältä.

LP-levyjen kansia kehyksissä seinällä.

Taatusti uniikki sisustustyyny!

Samalla kun teetettiin yhdessä AURORA:n kanssa kuvistani erä sisustustyynyjä myyntiin, teetin myös 4 yksittäiskappaletta itselleni, tässä niistä yksi.

Meidän kissa osaa ottaa lunkisti :-)

Talon valaistus on suurilta osin tehty himmennettäväksi, joten tätäkin kamarin kattokruunua saa säädettyä joko todella tunnelmallisen himmeäksi tai kunnolla valaisevaksi tarpeen mukaan.

Kaikenlaisia vanhoja esineitä on laitettu esille tuomaan muistutusta entisajoista.

Vanhan rengin kaapin päällä Raamattua ja kaulinta tuomassa kuria ja järjestystä pirttiin :-)

Pirtin pöytä on talon alkuperäinen mutta hieman tuunattu: lisäsin pöytälevyyn kuvansiirtotekniikalla erilaisia vanhoja, talon & Paltaniemen historiasta kertovia kuvia, joista muutama alla. Ylimpänä talon vanha isäntä Oskar Rusanen, keskellä työn touhua heinäpellolla ja alla Eino Leinon käsin kirjoittama Nocturne-runo, johon häntä inspiroivat nämä samat kauniit Paltaniemen kulttuurimaisemat aikoinaan.

Vielä oli yksi voimainponnistus tehtävänä tähän hätään kun hiki hatussa tehtiin erinäisiä viime hetken silauksia remontissa valmiiksi tyttöni synttäreitä varten. Sama suuntaus oli myös vuosi sitten, kun huhkittiin kamarin remonttia tytön syntymäpäiviin valmiiksi ja meinasi mennä melko tiukoille. Mutta hyvälle mallille saatiin silloin ja saatiin myös nyt, vaikkakin keskeneräisiä johtoja oli koteloimatta ja listoja laittamatta paikoilleen, mutta ei se ole niin justiinsa!

Aikaisemmista vuosista tutulla Minni Hiiri -teemalla mentiin edelleen, mitäpä sitä hyvää ja tytölle sopivaa mihinkään vaihtamaan :-)

Kakun taituroi Ruokapalvelu Herkkuhetki Oy, ja oli sekä komea että hyvän makuinen! Muut leivonnaiset väsäsin itse (pakastevalmiita donitseja lukuunottamatta), ja olikin kiva pitkästä aikaa päästä leipomaan kun viime aikoina sille ei juurikaan ole jäänyt aikaa.

Mukavat oli synttärit ja vilskettä riitti! Mieleisimpiä lahjoja oli varmasti tämä pihalle pystytetty trampoliini, josta oli iloa myös äidille - on kyllä varsin hyvää kuntoilua kun tuolla tovin temppuilee.

Loppuun vielä pikainen kooste työrintamalta: uusia kuvatuotteita on juuri saapunut markkinoille ja saapuu koko ajan lisää. Nyt on uutuutena tullut muutama uusi magneettimalli sekä rutkasti uusia postikortteja sekä 1- että 2-osaisina. Osa malleista on täysin uusia ja osa hieman päivitettyjä versioita vanhoista, jotka muutetaan asteittain uuden ilmeen mukaisiksi.

Itsekin sain käsiini juuri vasta näytekappaleet ja kun saan niitä suuremman erän, lisäilen niitä verkkokauppaan. Kajaanista niitä löytyy jo Aurorasta sekä ympäri Suomen hyvin monista Linnapaperin jälleenmyyntipaikoista. Monenlaista tuotetta tulee pitkin tätäkin vuotta markkinoille, ja niistä tiedottelen sitä mukaa aina lisää.

Työtilat minulla Paltaniemellä siirtyvät ainakin toistaiseksi käytännössä kokonaan työskentelytiloiksi eli siellä ovat kaikki työpöytäni tietokoneineen, tulostimineen ja kynäpurkkeineen. Tästä syystä joudun karsimaan studion käyttöä. Tämä on muutenkin minulle luonteva suuntaus, sillä haluan painottaa kuvausympäristöäni mahdollisimman paljon ulkoilmaan ja luonnon helmaan. Säilytän kuitenkin kuvauskankaan sisätiloissa "hätävarana" jos jokin nopea potretti kangasta vasten tarvitsee ottaa, mutta oletusarvoisesti kuvaan aina miljöössä (tai esimerkiksi asiakkaan luona näin halutessa).

Kesäsesonki alkaa olla melko täynnä kaikenlaista kuvattavaa, mutta ainakin arkipäiville voi jotain mahtua vielä mukaan. Tulen ottamaan myös Paltaniemi -päiville 13. - 14.7. jonkin verran pikakuvaukseen halukkaita, mutta tästäkin infoan vielä erikseen hieman lähempänä :-)

Mukavaa vappua ja kevättä ihan kaikille, ollaan kuulolla!

Anu


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page