top of page

Alkaneen vuoden ajatuksia


Mukavaa tammikuuta kaikille - oli se sitten tipaton, täynnä muita uudenvuodenlupauksia tai ihan vain tavallinen - itselläni ainakin varsin työntäyteinen. On saanut sinkoilla suuna päänä joka paikkaan, eikä oikein tiedä aina mihin keskittyisi milloinkin. On remonttia, reissuja, valokuvauksia laidasta laitaan, uusien kuvatuotteiden suunnittelua & työstämistä, tilinpäätöstä, harrastuksia, kaikenlaista. Sosiaalisten suhteiden ylläpito on edelleenkin heikohkolla hapella, mistä lähipiirille vilpittömät pahoittelut. Taas kerran. Ei sitä ikinä opi!

Tosiaan - 1.1.2018 tulikin tasan vuosi täyteen toiminnan pyöritystä tämän toiminimen kautta. Kiitos siis kaikille, joiden kanssa olen saanut kunnian työskennellä!

Pitempäänhän näitä hommia toki on tullut tehtyä vuosien mittaan - olisinko ensimmäisen tilauspiirrostyön tehnyt muistaakseni joskus vuonna 1999 tai 2000 ja valokuvauskeikkoja jokusia vuosia sen jälkeen. Mutta ihan mukava merkkipaalu tämäkin, onhan tässä vuoden aikana nyt paljon uudenlaista pöhinää ollut päällä - parhaimpana esimerkkinä yhteistyö Linnapaperin kanssa ja repertuaarin laajentaminen vahvasti kuvatuotteiden suuntaan. Ja se suuntaus tulee kehittymään tänä vuonna entisestään.

Linnapaperin tiloissa Keuruulla

Kävin nyt kuun alussa Keuruulla, Otavan kirjapainon tiloissa toimivan Linnapaperin väen juttusilla pitämässä palaveria tämän vuoden suunnitelmista. Ideariihen tuotoksena työn alle lähtee monenlaista uutta kuvatuotetta, joista esimakua onkin jo saatu, kun kuusi uutta korttimallia tuli juuri tällä viikolla painosta, ensi kuussa koittavaa ystävänpäivää silmälläpitäen.

Linnapaperin uutuuskortit

Lisää tuoteuutuuksia - muitakin kun kortteja - on tulossa nyt alkuvuonna ja paljon lisää sitten kesän & syksyn mittaan.

On edelleen hieman hämmentävä olo huomata, missä kaikkialla omia kuvatuotteita onkaan myynnissä. Tuolla samaisella reissulla kävin pyörähtämässä Tampereen Prismassa ja Kuopion Matkuksessa, ja molemmista bongasin ihan ohikulkiessani tuttuja kortteja & magneetteja. En ole edes perillä, missä kaikkialla niitä myynnissä on, mutta kuulemma hyvin monessa paikassa ja hyvän vastaanoton ovat saaneet. Hienoa kuulla että niistä on ollut iloa muillekin kuin minulle!

Oli kyllä kaikinpuolin hyvä ratkaisu siirtää kaikki tukkumyynti sen paremmin hallitsevalle taholle (eli Linnapaperille), voin nyt itse täysipainoisemmin keskittyä siihen minkä parhaiten osaan eli luovaan puoleen!

Hommia tosiaan hieman hidastaa tässä loppukesästä asti käynnissä ollut Paltaniemen tilan remontti, joka on siis päällä edelleen ja tulee aika paljon tänä vuonna vielä jatkumaan. Samalla myös kuvaustiloina toimiva aitta tulee kokemaan muutostöitä. Kunhan niistä päästään yli, niin paljon uutta on luvassa!

Yllä olevissa kuvissa näkyy kesken oleva kamarin panelointi ja myöhemmin rakennetun, uudemman lisäsiiven eteisen pintojen uudistusta. Ei siis vielä lähelläkään valmista, mutta hitaasti & varmasti koko ajan eteenpäin mennään.

Vanhan rakennuksen remontoiminen kun ei ole mitään hätäisen hommaa...kaikki on tehtävä talon ehdoilla, vanhaa sopivasti säilyttäen ja talon luonnetta kuulostellen. On huomattavasti hauskempaa tulla tutuksi jo 1800-luvulta saakka elämää nähneen talon kanssa kuin rakentaa tyhjästä kokonaan uutta. Miten paljon seinillä onkaan kerrottavanaan...kirjaimellisesti, sillä seinähirsistäkin on löytynyt jos jonkinlaisia kirjoituksia, nimiä ja päiväyksiä. Jokin aika sitten istahdin työn tuoksinnassa hetken lepotauolle seinän viereen ja ihmettelin siinä nojaillessani, että mikä pahvin kulma tuolta hirsien välistä repsottavien riiveiden välistä oikein pilkistää. Se oli jokin paksu, vanha käyntikortti, jossa luki saksankielistä tekstiä. Myös sanomalehden palasia löytyy usein. Ja se vanhan talon tuoksu, siinä vain on jotain <3

Kätköistä on löytynyt myös paljon kaikenlaista vanhaa dokumenttia, alkaen 1900-luvun alusta...on viljanjauhatustositteita, lehmien siemennystodistuksia, vanhoja palovakuutuskirjoja, kirkollisverokuitteja, postikortteja, rakkauskirjeitä, vaikka sun mitä. Näistä ja muista löytyneistä papereista ja esineistä saisi jo yksistään melkoisen näyttelyn kasattua!

En ole ehtinyt laittaa murto-osaakaan esille kaikista niistä projekteista ja töistä, joiden parissa olen nyt loppuvuoden ja kuluneen alkuvuoden puuhastellut...mutta kiitettävän paljon erilaisia toimeksiantoja olen saanut tehdä. Ei siis ole yksitoikkoista tämä minun työ; yhtenä päivänä olen kuvaamassa häitä ja seuraavana saatan olla moottorikelkkailemassa metsässä kameran kanssa lehtikuvausten merkeissä - kuten tässä nyt ET-lehden kuvauksissa.

Kuvaukset oli marraskuun lopussa ja juttu ilmestyi nyt tammikuun numerossa.

Vuoden ensimmäiset häät pääsin myös ikuistamaan Vuokatin kuvankauniissa talven ihmemaassa. Hääpari oli tullut Englannista saakka juhlistamaan tärkeää päiväänsä nimenomaan näille Kainuun lumisille korkeuksille. Oli varmasti ikimuistoinen kokemus saarivaltiosta saakka saapuneille vieraille päästä tunnelmoimaan lumikinosten keskelle jätkänkynttilöiden loisteessa ja rekiajelun merkeissä.

Lisäksi on tullut kuvattua paljon myös muille lehdille sekä monenlaisia yritys- ja henkilöstökuvauksia on saanut tehdä - kuten tässä Aditrolle. Perinteisten kulkukortteihin tulevien pönötyskuvien lisäksi halusin kuvata myös omaan tyyliini paremmin sopivat, rennommat kuvat yrityksen sisäiseen käyttöön. Tässä kollaasin muodossa esimerkkejä:

Parhaillaan editoinnin alla on kuvia Herman IT:n toiminnasta. Pääsin kuvaamaan kyseistä toimeksiantoa minulle lapsuudesta tuttuun paikkaan eli UPM:n entiselle paperitehdasalueelle, nykyiseen Renforsin rantaan, jonne onkin syntynyt melkoinen yrityskeskittymä sen kohta kymmenen vuoden aikana, kun tehdas alasajettiin 2008.

Asuin varhaislapsuuteni tehtaan vieressä, punaisissa & mansardikattoisissa Makkolan taloissa. Mieleeni on jäänyt vahvasti tehdasalueelta kantautuva koneiden kolke, tupruavat savupiiput ja sellun tuoksu. Joskus pääsin isän mukaan katsomaan paperikoneita, ja olivathan ne valtavia. Hienoa, että näihin tiloihin on nyt löytynyt paljon uutta toimintaa!

Olen myös työstänyt nettisivuja, kuten esimerkiksi alla olevassa kuvassa näkyvät Sannan Tallin & Sakela Rakennus Oy:n nettisivut, joista jälkimmäiset ovat edelleen työn alla ja sisältöä vielä uupuu mutta niitä täydennetään piakkoin. Eli palvelurepertuaarikaan ei ole rajoittunutta, vaan monenlaista työtä teen jossa pääsen tuomaan luovuuttani käsieni kautta esille.

Myös omien nettisivujen sisältöä & ulkoasua olen päivittänyt, käy tsekkaamassa ja kerro tarvittaessa risut sekä ruusut miten omaan silmään toimii.

Valokuvauksia olen myös aittastudion tiloissa tehnyt läpi talven ja aikoja voi varailla jos mielii vaikkapa lapsensa kuvauttaa - samalla voidaan ottaa kätevästi myös ulkokuvat pihapiirissä.

Myös vuoden 2019 hääkuvauksia varataan jo, eli jos on suunnitelmissa sanoa tahdon, kannattaa olla ajoissa liikkeellä!

Alla pari puhelimella melkolailla samoihin aikoihin napattua kuvaa, ensimmäinen Tampereelta, joka antaa toivoa siitä, että kyllä se aurinko ja kevät sieltä koko ajan tekee tuloaan. Toinen kotipihasta, joka puolestaan muistuttaa, että eipä nainen hätäillä, lunta tulee vielä paljon ja monta kertaa sinun pitää vielä autosi lasit raaputtaman ennen kuin uskallat haaveillakaan kattoluukun raottamisesta.

Näihin tunnelmiin tältä erää,

Anu


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page