top of page

Ravikauden kooste

Päivitetty: 5. toukok. 2021


Kajaanin ravikausi 2017 on nyt sitten päätöksessään.

Kaikki 10 kisapäivää on onnellisesti takana. Sain todistaa niistä jokaista kuvaajan roolissa, ja tässäkin kohtaa voin todeta, että on hienoa saada tehdä työtä, joka ei tunnu työltä. Toki tämä tavallaan rankkaa on - painavan kamerakaluston kuskaaminen sinkoillen samalla sinne tänne pitkin raviradan aluetta, rämpiminen milloin missäkin asennossa hyvää kuvakulmaa metsästämässä, tuhansien ja taas tuhansien kuvien editoiminen koneella yksi kerrallaan - ei se ihan läpihuutojuttu ole, eikä tuntipalkkaa kannata alkaa laskemaan.

Mutta koska minulla on intohimo sekä kuvaamiseen että hevosiin ja tässä yhdistyy ne molemmat, niin mikäs voisi olla parempaa?

Tässä vähän koostetta kuluneesta kaudesta!

Avausravit käytiin osittain vielä lumisissa maisemissa toukokuun alussa. Oli ponilähtöä, monté-lähtöä ja ne "tavalliset" ravilähdöt. Nappistartti edessä siintävälle ravikesälle.

Seuraavaksi olikin vuoro Rakentaja-ravien. Oli 14.5., äitienpäivä ja samalla oma syntymäpäiväni. Voisi kai muotoilla, että sää ei varsinaisesti suosinut, mutta jäipähän ainakin mieleen!

Sakea lumipyry esti näkyvyyden välillä jopa täysin. Olosuhteista huolimatta nämäkin ravit saatiin kuitenkin kunnialla käytyä ja pääsin ravien päätteeksi viettämään syntymäpäiväänikin ystävien kanssa uudistuneeseen Bistro Casa Biancaan. Ei yhtään huono päivä siis!

Kesäkuun alussa kelikin oli kääntynyt jo kesäisemmäksi, kun koitti ravikauden H-hetki: Toto 76-ravit. Järjestelyt onnistuivat hienosti, keli oli passeli, tunnelma hieno - kaikin puolin hyvät ravit ja taas kerran oiva näyte siitä, että kyllä meillä täälläkin osataan pistää pystyyn tämän kokoluokan raveja.

Kesäkuun kisakalenteriin oli mahdutettu myös Valtra-ravit. Kesäinen keli suosi, kuten kuvista näkyy.

Heinäkuun ainoat ravit tempaistiin kuun puolivälissä pikaisten lounasravien ja viiden lähdön voimin.

Elokuun alussa olikin Pokaali-ravien vuoro...

...jota seurasi puolentoista viikon päästä Sotkamo-ravit.

Sotkamoa seurasi toinen Kainuun kunnista, ja syyskuun alussa kisattiinkin Paltamo -raveissa.

Henkilökohtainen kohokohtani ravien suhteen oli lokakuun ensimmäinen päivä ja Suomi 100 v -juhlaravit. Koska olen suunnitellut suomenhevoselle oman korttimallinkin ja haluan osaltani kunnioittaa kansallishevosemme panosta maamme sodissa, halusin oman sponsorilähdön nimenomaan näihin raveihin ja suomenhevosten lähtöön.

"Oma" lähtö oli numero 4, ja sen voitti sotkamolaisruuna Hiidenkirnu.

Ohjaksissa oli Markus Pulkkinen. Videon kyseisestä lähdöstä voi katsoa täällä.

Allaolevan kuvan, johon itsekin menin mukaan voittajaa onnittelemaan, otti mieheni Jukka Kovalainen.

Näissä raveissa ensiesiintymisensä teki myös Melekomonen Tallin uusi kimpparavuri, tanskasta tuotu Amos Shadow.

Mustanpuhuva ruuna oli komea näky radalla, ja kävinkin sitä raveja edeltäneellä viikolla kuvaamassa kotitallillaan. Todella kaunis hevonen ja kapasiteettia löytyy, vaikka näissä raveissa ei päässytkään parastaan näyttämään jäätyään lopussa pussiin ja sijoittuen kuudenneksi. Kauden päätösraveissa sijoitus oli kuitenkin toinen hävittyään voiton vain äärimmäisen täpärästi. Mielenkiinnolla tulevia startteja odotellen!

Edellä jo mainitut kauden päätösravit 15.10. sinetöivät pakettiin radalla 5 kuukauden varrella käydyt kamppailut ja "punainen maili" hiljenee talvikaudeksi herätäkseen eloon taas ensi keväänä.

Tällaista allaolevaa näkyä, eli työkoneeni kuvankäsittelyohjelmaa, olen saanut tuijotella tovin jos toisenkin kuluneen kesän aikana.

Laskin, että olen kuvannut kaikkien näiden 10 ravikilpailun aikana yhteensä 15 186 kuvaa. Keskimäärin päälle 1500 laukaisimen painallusta per ravit. Yksikään painallus ei ole tapahtunut tuosta vain lonkalta vähän sinnepäin räpsien, vaan sitä ennen on tehty kamerassa säätöjä, haettu oikeita kuvakulmia, koetettu saada tarkennus osumaan kohdilleen, ennakoitu missä ja mihin aikaan on oltava jos haluaa saada mieleisen kuvan, tehty paljon ajatustyötä. Hienoinkaan kamera kun ei ota hyviä kuvia itsekseen. Koneen äärellä on huokailtu, tuskailtu, hikoiltu, hiottu yksityiskohtia ja säädelty sävyjä, jotta valmiit kuvat ovat olleet mieleen. Editointijonot ovat varsinkin kesän sesonkiaikaan olleet päätä huimaavia, mutta niin vain kaikesta on selvitty ja kuvat on esille saatu.

Nehän löytyy omista kansioistaan kuvapankkisivuiltani

- ainoastaan viimeisimmät, eli kauden päätösravit ovat vielä koneella käsittelyssä.

Vesileimallisia kuvia saa omassa käytössä käyttää vapaasti, ja vesileimattomia täyden resoluution kuvia voi lunastaa joko suoraan sivuston kautta tai laittamalla minulle viestiä. Myös kuvasuurennoksia printtien muodossa voi kauttani tilata, jos tarve on. Ja tosiaan, koska olen ottanut ne yli 15 tuhatta kuvaa, en ole mitenkään voinut niitä kaikkia laittaa esille, joten monta kuvaa on koneella jemmassa. Eli jos ei mieleisen hevosen kuvaa löytynyt, kannattaa aina kysyä, niin voin käydä kuvia läpi ja katsoa, josko sieltä löytyisi.

Kiitos Kainuun Ravirata, oli ikimuistoiset 10 kuvauspäivää!


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page