Häävinkkejä

Päivitetty: 30. jouluk. 2019


Koska kokemusta rakkauden juhlista on kertynyt roppakaupalla, ajattelin että olisi aika jakaa kantapään kautta opitut ja matkan varrelta talteen kertyneet tiedonmuruset myös muiden iloksi. Minun osalta kun voisin sanoa häiden olevan muiden heiniä - käyn niissä jatkossa vain töissä tai vieraana. Listaan tänne erilaisia ideoita ja muita ajatuksia, joista jokainen häitä järjestelevä voi halutessaan poimia vinkkejä omiinsa. Laitan mukaan myös omakohtaisia kokemuksia viime häistäni, jotka toteutettiin selvästi perinteisestä poikkeavaan tyyliin.

Teemat

Aina kivempaa, jos juhlat mukailevat jotain tiettyä teemaa. Yksinkertaisimmillaan teema voi olla ihan vain jokin väri, joka toistuu kaikessa aina hääkimpun kukista mekon yksityiskohtiin, servetteihin ja ilmapalloihin, mutta teema voi olla myös kokonaisvaltaisempi. Mikä on juuri teidän juttu? Jokin yhteinen harrastus tai mielenkiinnon kohde? Jenkkiautot, fiftarityyli, moottoripyörät, tietty musiikkityyli, aikakausi (esim. 70-luku), koirat, raviurheilu, golf, merihenkisyys, elokuvat, matkustelu (esim. jokin tietty maa) tai mikä tahansa. Herättää aina taattuja ihastuksen huokauksia, kun eri asiat juhlissa toistavat juhlien teemaa.

Kuvat: Sinikkafoto

Meidän syyshäissä oli rock-teema, ja se näkyi vähän kaikessa; kutsut, vieraille jaettavat VIP-passit & "festarirannekkeet", koristeet, ruuat & kakut, hääpuvut & asusteet, hääauto, juhlissa soiva musiikki, ohjelma...kaikki juontui jotenkin rokkiin, joka on meidän molempien lempimusiikkia. Kun kaikki mahdollinen juhlissa mukailee teemaa, siitä syntyvä kokonaisuus tekee juhlista mieleenpainuvat.

Kutsut

Eihän perinteisessäkään kutsussa mitään vikaa, mutta entäs jos kokeilisit jotain erilaista? Meillä kutsut mukailivat rock-konsertin VIP-pääsylippuja. Koska älypuhelin on nykyään liki jokaisella, tarkemmat ohjeet ilmoittautumiseen laitettiin nettiin omalle sivulleen QR-koodin taakse. Näin informaatiota oli helppo päivittää tarpeen tullen ja sivuille sai myös suoran ilmoittautumislomakkeen.

Käytä rohkeasti luovuutta! Anna kutsun myötä esimakua tulevasta teemasta. Kutsussa voit myös vihjata vaikka teeman mukaisesta pukukoodista - kuten esimerkiksi meillä kutsussa eli "pääsylipussa" luki: Dresscode: dress as your own rockstar.

Kokonaan nykyaikaan päivitetty, vähemmän virallinen kutsu voi olla myös esimerkiksi teidän yhteinen videopätkä, jossa ilmoitatte häistä lähettämällä videon vaikkapa sähköpostin tai somen kautta.

Jos teemana on jokin ulkomaa, kutsu voi olla tehty passin muotoon, jonka sisällä on "lentolippu" eli kutsu tilaisuuteen. Elokuvateemaisissa häissä kutsu voi taas olla leffalipun näköinen, 50-luvun teemahäissä kutsun materiaalina voi käyttää vaikka vanhahtavaa olutpahvia jolle aikaan sopivalla fontilla & kieliasulla muotoillaan kutsun teksti....vaihtoehtoja on rajattomasti! Kaavamaista, virallisen näköistä kutsua käyttäisin vain jos juhlatkin ovat enemmän sellaiset prameat pönötyshäät. Mutta kukin tyylillään!

Ohjelma

Jokaisiin häihin yleensä kuuluu jotain ohjelmaa - sitä voi olla vain vähän vaikka vain puheiden muodossa, tai sitten erilaisia leikkejä voi olla pitkin iltaa. Jos porukka on toisilleen suurelta osin tuntematonta, jotain ohjelmaa on hyvä olla, että tutustuminen lähtee käyntiin. Pienellä porukalla juhliessa - jossa suurin osa on jo hyviä tuttuja keskenään - kovin kummoisia ohjelmanumeroita ei edes yleensä tarvitse, vaan vapaa seurustelu voi olla parasta viihdettä.

Jos haluaa pitäytyä perinteissä, morsiamenryöstöt (tai sulhasen tai anopin, jos haluaa vähän vaihtelua), tuttu juttu-/kenkäleikit, silmät sidottuna puolison tunnistaminen käsikopelolla muiden joukosta, kiertävät kaulimet, kimpun & sukkanauhan heitto tai sukujen välinen köydenveto kuulunee ohjelmaan. Suurimmassa osassa häitä on myös omasta mielestä ehkä jo aika kliseinen vironkielinen hääpuhe tai sitten edelleen varsin hauska adjektiivipuhe, jossa esitäytettyyn puhepohjaan poimitaan vierailta satunnaista adjektiiveja jolloin tuloksena on hauska tarina. Myös erilaisia vieraiden kesken toteutettavia salatehtäviä näkee monissa häissä.