top of page

Häävinkkejä

Päivitetty: 30. jouluk. 2019


Koska kokemusta rakkauden juhlista on kertynyt roppakaupalla, ajattelin että olisi aika jakaa kantapään kautta opitut ja matkan varrelta talteen kertyneet tiedonmuruset myös muiden iloksi. Minun osalta kun voisin sanoa häiden olevan muiden heiniä - käyn niissä jatkossa vain töissä tai vieraana. Listaan tänne erilaisia ideoita ja muita ajatuksia, joista jokainen häitä järjestelevä voi halutessaan poimia vinkkejä omiinsa. Laitan mukaan myös omakohtaisia kokemuksia viime häistäni, jotka toteutettiin selvästi perinteisestä poikkeavaan tyyliin.

Teemat

Aina kivempaa, jos juhlat mukailevat jotain tiettyä teemaa. Yksinkertaisimmillaan teema voi olla ihan vain jokin väri, joka toistuu kaikessa aina hääkimpun kukista mekon yksityiskohtiin, servetteihin ja ilmapalloihin, mutta teema voi olla myös kokonaisvaltaisempi. Mikä on juuri teidän juttu? Jokin yhteinen harrastus tai mielenkiinnon kohde? Jenkkiautot, fiftarityyli, moottoripyörät, tietty musiikkityyli, aikakausi (esim. 70-luku), koirat, raviurheilu, golf, merihenkisyys, elokuvat, matkustelu (esim. jokin tietty maa) tai mikä tahansa. Herättää aina taattuja ihastuksen huokauksia, kun eri asiat juhlissa toistavat juhlien teemaa.

Kuvat: Sinikkafoto

Meidän syyshäissä oli rock-teema, ja se näkyi vähän kaikessa; kutsut, vieraille jaettavat VIP-passit & "festarirannekkeet", koristeet, ruuat & kakut, hääpuvut & asusteet, hääauto, juhlissa soiva musiikki, ohjelma...kaikki juontui jotenkin rokkiin, joka on meidän molempien lempimusiikkia. Kun kaikki mahdollinen juhlissa mukailee teemaa, siitä syntyvä kokonaisuus tekee juhlista mieleenpainuvat.

Kutsut

Eihän perinteisessäkään kutsussa mitään vikaa, mutta entäs jos kokeilisit jotain erilaista? Meillä kutsut mukailivat rock-konsertin VIP-pääsylippuja. Koska älypuhelin on nykyään liki jokaisella, tarkemmat ohjeet ilmoittautumiseen laitettiin nettiin omalle sivulleen QR-koodin taakse. Näin informaatiota oli helppo päivittää tarpeen tullen ja sivuille sai myös suoran ilmoittautumislomakkeen.

Käytä rohkeasti luovuutta! Anna kutsun myötä esimakua tulevasta teemasta. Kutsussa voit myös vihjata vaikka teeman mukaisesta pukukoodista - kuten esimerkiksi meillä kutsussa eli "pääsylipussa" luki: Dresscode: dress as your own rockstar.

Kokonaan nykyaikaan päivitetty, vähemmän virallinen kutsu voi olla myös esimerkiksi teidän yhteinen videopätkä, jossa ilmoitatte häistä lähettämällä videon vaikkapa sähköpostin tai somen kautta.

Jos teemana on jokin ulkomaa, kutsu voi olla tehty passin muotoon, jonka sisällä on "lentolippu" eli kutsu tilaisuuteen. Elokuvateemaisissa häissä kutsu voi taas olla leffalipun näköinen, 50-luvun teemahäissä kutsun materiaalina voi käyttää vaikka vanhahtavaa olutpahvia jolle aikaan sopivalla fontilla & kieliasulla muotoillaan kutsun teksti....vaihtoehtoja on rajattomasti! Kaavamaista, virallisen näköistä kutsua käyttäisin vain jos juhlatkin ovat enemmän sellaiset prameat pönötyshäät. Mutta kukin tyylillään!

Ohjelma

Jokaisiin häihin yleensä kuuluu jotain ohjelmaa - sitä voi olla vain vähän vaikka vain puheiden muodossa, tai sitten erilaisia leikkejä voi olla pitkin iltaa. Jos porukka on toisilleen suurelta osin tuntematonta, jotain ohjelmaa on hyvä olla, että tutustuminen lähtee käyntiin. Pienellä porukalla juhliessa - jossa suurin osa on jo hyviä tuttuja keskenään - kovin kummoisia ohjelmanumeroita ei edes yleensä tarvitse, vaan vapaa seurustelu voi olla parasta viihdettä.

Jos haluaa pitäytyä perinteissä, morsiamenryöstöt (tai sulhasen tai anopin, jos haluaa vähän vaihtelua), tuttu juttu-/kenkäleikit, silmät sidottuna puolison tunnistaminen käsikopelolla muiden joukosta, kiertävät kaulimet, kimpun & sukkanauhan heitto tai sukujen välinen köydenveto kuulunee ohjelmaan. Suurimmassa osassa häitä on myös omasta mielestä ehkä jo aika kliseinen vironkielinen hääpuhe tai sitten edelleen varsin hauska adjektiivipuhe, jossa esitäytettyyn puhepohjaan poimitaan vierailta satunnaista adjektiiveja jolloin tuloksena on hauska tarina. Myös erilaisia vieraiden kesken toteutettavia salatehtäviä näkee monissa häissä.

Mukaan kannattaa ottaa jotain hääparin näköistä. Koska omissa häissäni oli rock-teema, meillä oli paljon musiikkiaiheista ohjelmaa, kuten meille rakkaiden vanhojen rokkibiisien tunnistamisvisa ja rokkia soittava DJ & bändi.

Hääbingo on hauska ohjelmanumero, etenkin jos bongattavat asiat on tuunattu omiin juhliin sopiviksi eikä vain valmiina kopioitu netistä sellaisenaan.

Kenkäleikkiäkin voisi tuunata vaikka siten, että entä jos kysymykset kysytäänkin vierailta? Kuka tuntee hääparin parhaiten? Silloin myös vieraat pääsevät paremmin osallistumaan mukaan sen sijaan, että seuraavat vain sivusta.

Jos haluat jotain todella säväyttävää eikä budjetti ole esteenä, esimerkiksi myös meidän hankkima ilotulitus on ehdottomasti satsauksen arvoinen.

Kuva: Hannu Lukkarinen

Samoin hintavampi mutta harkinnanarvoinen hankinta on myös jokin julkisuudesta tuttu stand-up-koomikko tai muu vetonaula. Näitä ovat ohjelmatoimistojen sivut tulvillaan. Jos rahaa löytyy niin häät voidaan vetää vaikkapa huutokauppakeisarin siivittämänä!

Muista kuitenkin jättää sopivasti aikaa myös vapaalle seurustelulle ja tunnelmasta nauttimiselle, ettei jokainen minuutti ole aikataulutettu tekemistä täyteen.

Juhlapaikka

Tämä kannattaa valita huolella. Juhlapaikalla on valtava merkitys häiden tunnelmaan. Iso osa häistä järjestetään vanhoilla kyläkouluilla/kylätaloilla, koska niihin mahtuu usein vaivatta suuri määrä väkeä. Miinuspuolena on se, että niiden koristeluun saa oikeasti satsata paljon, että paikka näyttää juhlavalta. Iso liikuntasali puolapuineen, muovituoleineen ja loisteputkivaloineen on työläs muuttaa tunnelmalliseksi juhlapaikaksi, mutta sellaisiakin muodonmuutoksia näkee. Tällöin on kuitenkin syytä valjastaa suuri joukko taitavia apukäsiä kaveriksi ja aloittaa juhlapaikan koristelutyöt hyvissä ajoin jos suinkin mahdollista - ei viime tinkaan hääpäivää edeltävän illan viimeisinä tunteina.

Meidän juhlapaikka, golfklubi Paltamon Sydän

Kuva: Hannu Lukkarinen

Koristelu

Tähän saa uppoamaan omaisuuden, mutta usein paljon hienompaa ja halvempaa saa tekemällä itse. Sitä paitsi nettikaupoista tilattu halpa krääsä jää usein juhlien jälkeen käyttämättä. Itse halusin satsata sellaiseen juhlapaikkaan, joka jo itsessään on hienon näköinen ja juhlava, jotta koristelussa pääsee vähemmällä. Ne koristeet mitä tilasin, olivat sellaisia, mille oli/on jatkokäyttöä myöhemminkin. Huomaa myös, että monia asioita saa myös vuokrattuna, joten kaikkea ei tarvitse eikä todellakaan kannata ostaa itselle.

Koivupölkyt kakkualustoina

Hyödynnä koristeissa mahdollisimman paljon luontoa, vuodenaika toki huomioiden. Tuunaa koristeita kelopuun oksista, kivistä, mustikanvarvuista ja havuista.

Yksinkertainen koristelu on kaunista

Sovella myös teemaa - meidän rokkihäissä lautasalusina ja pöytänumerokyltteinä toimivat kirpparilta ostamani vanhat LP-levyt, joihin sain meidän näköiset etiketit tulostamalla kuvat cd-tarroille. Mitään arvokkaita vinyylejä näihin ei tietysti uhrattu, vaan vinoja pinoja kenellekään kelpaamattomia massatuotanto-LP:itä on divarien takahuoneet täynnä. Samalla ajatuksella oman juhlateeman mukaisesti voi käyttää luovuutta ja tehdä jotain omannäköistä.

Häälehti

Tätä näkee nykyisin enää valitettavan harvoin, mutta mielestäni tämä on ehdottomasti yksi mieleenpainuvimmista asioista. Siitä jää vieraille pysyvä muisto hääparista ja sitä on juhlissakin mukava selata, jos sattuu sellainen rako että aika meinaa käydä pitkäksi. Toki se vaatii paljon vaivannäköä ja askartelua, mutta on se kyllä myös sen väärti!

Ehkä välttäisin kuitenkin kaikista kliseisimpää sisältöä. Netistä poimitut valmiit sitaatit rakkaudesta tai lasten suusta kuullut toteamukset on aika moneen kertaan jo käytetty, eikä ne jaksa säväyttää ainakaan useampaan kertaan häissä olleita.

Meidän häälehden kansi (yllä) ja sisäsivujen sisältöä (alla).

Bingoon laitettiin "omalta" tuntuvia juttuja, koska valmiina löytyvien bingojen sisältö oli aika kliseistä eikä sopinut näihin kemuihin.

Koko lehteen muutenkin tekisin valmiiden kopioiden sijaan itse henkilökohtaisempaa sisältöä. Tässä esimerkiksi meidän häälehden materiaalia:

  • Menu & ohjelma (nämä voi laittaa toki myös pöytiin/tauluihin nähtäville)

  • Meidän lehti mukaili perinteistä sanomalehteä. Siksi siinä oli mukana myös esimerkiksi päivän saa, nimipäivät, "pääuutisotsikot", auringon nousu- ja laskuajat, sarjakuvat sekä "pääkirjoitus", jossa voi pohjustaa ja kertoa vieraille päivän kulusta ja vaikka lyhyesti tiivistää hääparin taipaleen tähän hetkeen

  • Meidän molempien puheet toisillemme - kirjoitimme ne ensin paperille käsin, ja skannasin ne sitten koneelle, koska käsin kirjoitettuna ne ovat henkilökohtaisemman tuntuisia

  • Ristikko. Intohimoisena ristikoiden täyttelijänä halusin tehdä meille oman ristikon. Työläshän se kyllä oli, mutta lopputulos palkitsi vaivan!

  • Aikajana. Meillä lehdessä oli mieheni elämästä kertova aikajana, kun juhlimme samalla myös hänen synttäreitään. Yhtä lailla voisi olla myös hääparin yhteisestä taipaleesta kertova aikajana, jonka varrelle olisi merkitty tärkeät vuodet. Molempien syntymäajat, milloin tutustuttiin, muutettiin yhteen, kihlauduttiin, saatiin perheenlisäystä, hankittiin koira, ostettiin talo, käytiin ulkomailla, mitä vain!

  • Hääbiisin sanat & taustaa, että miksi juuri tämä biisi on "se" biisi

  • Sukupuu. Piirsin & skannasin keskiaukeamalle meistä molemmista koostetun sukupuun, josta löytyy molempien vanhemmat, isovanhemmat, jälkikasvu & sisarukset

  • Sanaruudukko. Ajankuluksi tehtävä, johon kirjainten sekamelskaan on piilotettu pystyyn, vaakaan tai vinoon tietty määrä meihin/hääpäivään liittyviä sanoja.

Tehtävistä voi halutessaan luvata pieniä palkintoja, kuten suklaalevyjä ja kuoharipulloja. Ja lisää sisältöä voi ideoida miten paljon vain! Tässäkin kannattaa hyödyntää mahdollista teemaa.

Muita vinkkejä

Haluat varmaan juhlistasi paljon valokuvia?

Palkkaa ehdottomasti kunnollinen kuvaaja! Vaikka olenkin tässä vähän jäävi puhumaan, niin suosittelen silti suuresti. Kukaan palkkaamani hääpari ei ole tullut sanomaan että eipä olisi kyllä kannattanut kuvista maksaa ja itse en kadu yhtään että meille tuli 2 kuvaajaa + videokuvaaja ikuistamaan päivän hetket talteen. Sitä päivää et saa kuitenkaan enää koskaan elettyä uudelleen, ja muistotkin haalistuvat vuosien myötä. Lisäksi siinä on hääparilla päivän aikana niin paljon tehtävää, nähtävää ja koettavaa, että siinä ei ehdi hoksata kuin murto-osan päivän tapahtumista. Kuvaaja taltioi ne ohikiitävät hetket heidän puolestaan ja sitten on mitä vanhanakin vielä muistella.

Eräissä häissä töissä - sekä minä että Antti Railio

Lisäksi, kun nykyään kamerakännykkä kulkee miltei meillä kaikilla mukana, kannattaa myös valjastaa vieraat kuvaamaan. Ei tietysti oikean kuvaajan kustannuksella, vaan lisänä. Eikä tietenkään pakolla, vaan porkkana toimii aina keppiä paremmin. Meilläkin oli valokuvauskisa, jossa oli listattu erilaisia juhlien yksityiskohtia & tapahtumia. Kuvatessaan kaikki nämä listan asiat ja lähettäessään kuvat hääparille, postitetaan perään pieni palkinto. Lisäksi minun vanha järjestelmäkamera toimi vapassa käytössä olevana kamerana, jolla kuka tahansa vieraista sai ottaa kuvia juhlista. Paljon käytetään myös polaroid-kameroita. Koskaan ei kuvia voi olla liikaa!

p.s. kannusta vieraita myös kuvaamaan videopätkiä puhelimillaan - ne ovat todella mukavia katseltavia jälkikäteen!!

Riko rohkeasti rutiineja

Kuulen paljon ihmisten sanovan, miten "nekin häät oli kyllä niin kivat kun ne oli erilaiset!". En nyt puhu (vain) omistani, vaikkakin niistäkin tuli paljon ihastunutta palautetta ja ihmiset tykkäsivät kun ei menty aivan perinteisimmällä kaavalla. Kuitenkin miltei kaikki häät missä on tehty asiat omaan tyyliin, jäävät erityisesti mieleen.

Ymmärrän kyllä että perinteillekin on sijansa, ja ehkä itsekin jos olisin nuorena neitona ekaa kertaa vihille menossa, pitäytyisin varmaan tutussa ja turvallisessa. Tällä kokemuksella mikä itselle on kertynyt, sitä kuitenkin syttyy kaikesta mikä rikkoo totuttua kaavaa. Sen sijaan että tekisit asiat "kuten ne on aina tehty" ajattele laatikon ulkopuolelle ja mieti joka asian kohdalla, että miten tämänkin voisi tehdä toisin - miten tästäkin voitaisiin saada juuri meidän näköinen?

Paukkuuko budjetti?

Monessa asiassa voi säästää! Mieti, mikä teille on tärkeintä:

mistä et halua yhtään tinkiä ja mistä ehkä voisit?

Yleensä tärkeimpiä asioita joihin satsata, ovat ruoka ja valokuvaus. Näin oli myös meillä. Lisäksi juhlapaikka oli tärkeä.

Ei-niin-tärkeää puolestaan olivat esimerkiksi sormukset. En itse käsitä ollenkaan, kuinka joku raskii sijoittaa tuhansia pieneen metallipalaan, mutta toisille se voi olla hyvinkin tärkeää. Koska en ymmärrä korujen päälle eikä myöskään mieheni niitä kovin paljoa käytä, siitä säästettiin. Minulle toimivampi ratkaisu oli muutenkin mieheni nimikirjoituksen tatuoiminen vasempaan nimettömään. Ei ole töitä tehdessä haitolla ja pysyy aina mukana - ja mikä tärkeintä, sitä ei voi hukata, toisin kuin sormusta. Etenkin kun jo äitini tolkutti minulle ollessani lapsi, että hanskatkin pitäisi kiinnittää hihoihin hakaneuloilla, kun aina menevät hukkaan...

Myöskään kukat eivät ole minun juttuni, onnistun kuihduttamaan ne aina alta aikayksikön - eikä lokakuussa ollut oikein enää luonnonkukkiakaan tarjolla. Onhan se toki aina kiva hieman kukkaloistoa olla, joten laitettiin yksittäisiä neilikoita maljakoihin. Välillä (tai minusta useimmiten) yksinkertainen on kaunista. Hääkimppukin oli simppeli; vain hieman neilikoita ja harsokukkaa ja teeman mukaan toteutettuna mustalla varsinauhalla ja mustalla helminauhalla terästettynä. Kuka silti sanoo että kimppu pitäisi olla? Tai jos sen välttämättä haluaa, se voi olla myös kestokimppu. Paljon ideoita löytää Pinterestistä!

Myös tärkeistä asioista voi säästää. Esimerkiksi puvusta.

En kuitenkaan suosittele hääpuvun tilaamista juhlapukuliikkeen sijasta Kiinan halpaverkkokaupoista, vaan jos suinkin omaa ompelutaitoja, sen voi joko tehdä itse tai tuunata vanhasta puvusta kokonaan uuden. Puvun voi myös vuokrata tai löytää edullisesti käytettynä. Itsellä oli tarkka visio siitä, millaisen puvun haluan ja piirsin siitä ompelijalle selkeät piirrokset, joiden perusteella hän teki sen valmiiksi asti. Tiesin myös sen, että puvusta tulee monikäyttöinen eikä vain "yhden päivän puku" kuten hääpuvut yleensä ovat. Se on musta väriltään ja helma on irrotettava, joten ilman helmaa se toimii "pikkumustana" missä vain. Kokonaiskustannus puvulle oli noin 500 euroa, toki asusteet kuten mittatilaustyönä teettämäni nahkahansikkaat sekä nahkasaappaat & nahkatakki nostivat kokonaiskustannuksia. Mutta nekin ovat kaikki olleet käytössä myös häiden jälkeen, joten sen puolesta en maksanut turhasta.

Kuva: Hannu Lukkarinen

Entäs ruoka? Jos teillä löytyy halukkaita ja taitavia kotitalousihmisiä, voitte tehdä ruoat pitopalvelun sijaan itse, mutta meillä tämä ei käynyt edes mielessä. Oli heti selvää, että ruoan tekevät ammattilaiset. En halunnut ottaa riskiä että kävisi kuten eräissä häissä, jossa pääruokana oli nakkikeittoa josta loppuivat kesken kaiken nakit, ja lopuille vieraista jäi vain perunoita ja lientä. On kunnianosoitus kaikille paikalle saapuneille vieraille satsata laadukkaaseen ruokaan, ja makumuistothan jää tunnetusti hyvin ihmisten mieliin.

Isoin hääbudjettia kasvattava tekijä on vieraslistan pituus.

Mitä enemmän vieraita, sitä enemmän menee euroja. Karkeasti laskettuna häät maksavat noin 100 e/vieras, eli 30 henkilön häihin menee helposti se 3000 e ja 100 henkilön häihin 10 000 e. Oletko varma, että haluat paikalle kaikki kaukaisetkin sukulaiset? Entä jos viettäisit juhlia pienemmällä mutta "paremmalla" porukalla? Kun koolla ovat ne kaikkein lähimmät, myös tunnelma on yleensä vapautuneempi ja rennompi. Miksei voisi myös soveltaa jenkeistä tuttua tapaa, jossa isompi porukka on koolla vihkimisen jälkeisessä cocktail-tilaisuudessa, josta myöhemmin jatketaan pienemmällä porukalla varsinaiseen hääjuhlaan illallisineen? Silloin mukaan pääsisivät myös ne kaukaisemmat & iäkkäämmät sukulaiset, jotka yleensä muutenkin lähtevät häistä kotiin ensimmäisinä.

Koristelusta on kätevä säästää, jos luovuutta löytyy. Kuten edellä kerrottu, koristeisiin ei tarvitse satsata suuria summia. Kerää kokoon kaikki käsistään kätevät ystävät ja pitäkää ideointi-ilta. Tehkää itse mitä keksitte ja kykenette, sillä itse tehty tekee muutenkin aina suurimman vaikutuksen!

Periaatteessa kaikessa voi säästää, mutta perimmäinen kysymys kuuluukin, että missä kannattaa säästää?

Häät ovat kuitenkin ainutlaatuinen ja ikimuistoinen tapahtuma, eikä kannata uhrata omaa eikä muiden jaksamista tai mielenterveyttä yrittämällä väkisin tehdä kaikkea itse, jos se ei omalta jutulta tunnu. Minä, jolle kaikenlainen käsillä tekeminen, näprääminen & nikkarointi on luonnollista, tein itse paljon ihan mielelläni, mutta väkisin ei kannata vääntää. Naimisiin pääsee ilmaiseksikin käymällä kahdestaan maistraatissa, mutta jos haluaa järjestää hääjuhlat, itse satsaisin niihin kunnolla.

Tällaisia ajatuksia heittelen ilmoille, tarttukoon ken haluaa jos haluaa. Kaikenlaiset häät ovat oikeita häitä niin kauan, kuin ne on sitä mitä hääpari haluaa!

Rakkaudentäyteistä kevättalvea,

Anu


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kerran vielä

bottom of page