top of page

Hääkuvaukset

Häät tulossa? Onneksi olkoon!

Häissä on niin monta valokuvauksen kannalta huomioonotettavaa seikkaa, että koostin tärkeimmät niistä omalle sivulleen.

 

Jos aikoo satsata kuvaajan palkkaamiseen vain kerran elämässään, se kannattaa käyttää hääkuvaukseen. Kukaan asiakkaistani ei ole kertonut katuneensa sitä, että päätti satsata kuvaajan taltioimaan tärkeän päivänsä, mutta useampi on harmitellut sitä ettei tullut satsattua valokuvaajaan; hääpäivää kun ei voi enää kuvata takautuvasti.

Vuosien päästä moni muu asia häiden ajalta voi olla yhdentekevää, mutta kuvien kautta tuon päivän pääsee elämään yhä uudelleen ja uudelleen. Jos vielä mietit miksi hankkia valokuvaaja häihinne, niin tässä muutama mietinnän arvoinen asia!

Hääkuvaus on yksi vaativimmista valokuvauksen osa-alueista.

Päivän aikana olosuhteet vaihtelevat paljon ja lyhyessä ajassa, joten kalliskaan kamera ei yksin pysty ottamaan hyviä kuvia - sen taakse tarvitaan henkilö, joka on jatkuvasti hereillä ja hallitsee vallitsevan valon ja laitteistonsa säädöt - ja ennen kaikkea - jolla on kykyä ennakoida tapahtumia ja silmää löytää juuri ne oikeat kuvakulmat, joilla saa hyviä kuvia.

Usein hääkuvauksessa säästävät antavat valokuvauksen tehtäväksi vieraille, mutta useimmat vieraat haluavat varmasti nauttia juhlista sen sijaan, että joutuisivat keskittymään kuvaukseen - joka todellakin käy työstä. Lisäksi jos haluat oikeasti laadukkaita kuvia, niiden ottamiseen vaaditaan asiansa osaavan kuvaajan lisäksi useiden tuhansien eurojen arvoiset ammattilaistason välineet, joita harvemmin harrastelijoilta löytyy. Hääpäivää et voi elää uudelleen, ja jos säästät kuvauksessa, voit katua sitä pitkään ja katkerasti.

Ammatikseen kuvaava henkilö osaa poimia päivän ajalta sellaisia tilanteita, joita hääpari ei varmasti osannut tulla itse edes ajatelleeksi. Hääpäivä menee nopeasti ohi, mutta sen aikana ehtii tapahtua hurjan paljon kaikenlaista, mitä päivän keskipisteenä oleva hääpari ei millään ehdi huomaamaan. Pääset ikäänkuin elämään hääpäiväsi myöhemmin "uusin silmin".

Mitä ottaa huomioon hääkuvaajaa varatessa?

  1. Tutustu kuvaajan portfolioon ja kuvaustyyliin etukäteen, niin tiedät vastaako se sinun/teidän mieltymyksiä. Esimerkiksi minun ottamiani kuvia näet some-sivuillani, selaamalla tätä sivua alaspäin tai klikkaamalla kuvagallerian puolelle, mutta täällä on esillä vain murto-osa ottamistani (hää)kuvista (koska osa pareista ei halua kuvia nettiin ja toisekseen suuri määrä kuvia sivuilla tekee niistä raskaat ja hitaat toimia). Jos haluat tutustua vieläkin kattavammin ottamiini hääkuviin, se onnistuu pitämällä palaveri, jonka yhteydessä voin näyttää laajemmin portfoliokuviani.

  2. Varaa kuvaaja hyvissä ajoin - varsinkin kesälauantait varataan jopa 1-2 vuotta etukäteen. Mieti, mitä kaikkea haluat hääpäivästäsi ikuistettavan - muotokuvat, vihkimisen, juhlat vaiko kaikki? Jos haluatte minut kuvaamaan häänne, valittavana on erilaisia kokonaisuuksia. Hinnat vaihtelevat 280-1000 e välillä, tästä voit lukea lisää hinnastosta. Kesälauantaisin (kesä-, heinä- ja elokuu) etusijalla ovat pidemmät koko päivän kuvaukset. Näissä on käytössä 30 % varausmaksu sovitun kuvauspaketin kokonaishinnasta, mikä pidätetään jos päivä perutaan tai siirretään asiakkaan toimesta ja luonnollisesti palautetaan jos näin tapahtuisi kuvaajasta johtuvista syistä.

  3. Listaa hääkuviisi liittyviä toiveita ylös ja kerro mahdollisimman kattavasti niistä kuvaajalle. Voit myös koostaa ideakansion, johon tallennat löytämiäsi mieleisiä hääkuvia. Jos valitset vihkimisen/juhlien kuvaamisen, voit listata ylös sellaisia asioita, joista erityisesti toivoisit saavasi kuvia - esimerkiksi morsiuskimpun heitto, suudelma alttarilla, ryhmäkuva vieraista, kakun leikkaus jne. Kaikkia toiveita ei välttämättä yksi kuvaaja ehdi toteuttamaan jos häissä tapahtuu paljon kaikenlaista, mutta näin listattuna kuvaaja pystyy etukäteen valmistautumaan paremmin toivomiesi kuvien ottamiseen.

  4. Älä tee hääpäivän aikataulusta liian tiukkaa ja jätä hyvin aikaa myös potrettien ottamiselle. Puolessa tunnissa ehditään ottaa jotakin, mutta tunnissa jo selvästi enemmän. Potretit otetaan usein ennen vihkimistä, mutta aivan yhtä hyvin ne voi ottaa myös vihkimisen jälkeen - tällöin täytyy toki keksiä vieraille jotain viihdykettä siksi aikaa. Vaikka potretit otettaisiin ennen vihkimistä, niitä voidaan ottaa lisää vielä juhlapaikallakin.

  5. Jos kuvat otetaan ennen vihkimistä, jätä aikaa myös kirkkoon/vihkipaikkaan siirtymiselle, ellei kuvia oteta samassa paikassa. Jos vihkiminen tapahtuu esimerkiksi klo 14, valokuvat olisi hyvä aloittaa ottamaan noin klo 12, jolloin tunnissa saadaan otettua varsin hyvä määrä kuvia ja jäljelle jää vielä tunti siirtymiseen ja rauhoittumiseen ennen h-hetkeä.

  6. Jos suinkin mahdollista, on hyvä pitää kuvaajan kanssa kasvotusten palaveria hyvissä ajoin ennen häitä. Tässä kuvaaja & hääpari pääsee vähän tutustumaan toisiinsa ja suunnittelemaan hääpäivän ja kuvausten kulkua etukäteen. 

  7. Ota rennosti ja nauti tärkeän päiväsi suunnittelusta - yksi huoli on vähempänä kun olet päättänyt tehdä hyvän valinnan ja satsata valokuvaajaan!

Hääkuvauksen osa-alueet

Olen jaotellut hääpäivän tapahtumat eri kategorioihin, jotta asiakkaat voivat päättää haluavatko minun kuvaavan yhden, useamman vaiko jokaisen niistä tärkeänä päivänään.

Alkuvalmistelut

Tämä on omia suosikkejani hääpäivän taltioimisessa ja tämän halusin ikuistettavan myös omana hääpäivänäni. Vihkimisessä ja juhlassa toki on myös tärkeää saada hyviä kuvia otettua, mutta niissä yleensä jotkut muutkin ikuistavat edes jotain talteen. Aamu menee niin sumussa ja kiireessä, että siitä ei juuri muistikuvia jää, ellei joku niitä hetkiä taltioi. Suosittelen siis suuresti satsaamaan myös tähän! Ja erityisen hienoa on, jos on mahdollista ikuistaa sekä morsiamen että sulhasen valmistautumista, jos molemmat valmistautuvat tahoillaan näkemättä toisiaan. Voi sitten myöhemmin kuvista katsella kuinka toinen jännitti h-hetkeä!

First look -kuvat

Itse en mikään vannoutunut hääperinteiden ylläpitäjä omalla kohdalla ole, mutta tämänkin halusin ehdottomasti omana hääpäivänä ikuistaa. Se hetki kun molemmat näkevät toisensa laittautuneena ensimmäistä kertaa, siinä on sitä jotain! Jännitystä on ilmassa kun kaasot ja bestmanit tekevät parhaansa pitääkseen katseet piilossa ennen hääparin kohtaamista. 

Potretit

Nämä otetaan lähes poikkeuksetta joka häissä - jos ei muuta haluta kuvaajan ikuistavan niin ainakin potretit!

Potretit voidaan kuvata joko ennen tai jälkeen vihkimisen ja niitä voidaan ottaa vielä juhlankin aikana lisää jossain sopivassa välissä.

Potretteja käsittelen hieman tarkemmin kuin muita kuvia ja niistä on mahdollista poistaa pieniä häiritseviä asioita, korjata ihovirheitä ym. tarpeellista. 

Vihkiminen

Hääpäivän virallisin osuus, jota usein eniten jännitetään ja josta ei juuri aina jää siksi muistikuvia. Mutta onneksi on kuvat! Jos olet satsannut ammattikuvaajaan, voit luottaa siihen että papin edessä (tai maistraatissa) koetut hetket pääset elämään uudelleen kuvien kautta. Kaikki ne kuumottavat minuutit sakastissa, käsien tärinä kun kanttori avaa ovet urkujen soidessa ja vieraiden reaktiot seremonian aikana... 

 

Otan vihkimisen aikana kuvia monesta eri vinkkelistä ja valmiita kuvia karsin hääparille yleensä noin 50-100 kpl.

Ryhmäkuvat

eli ne perinteiset pönötyskuvat, jossa pakkaudutaan riviin ja poseerataan kameralle. Näistäkin saa miljöön avulla ja erilaisia hassutteluja käyttämällä ei-niin-perinteisiä, mutta yhtä kaikki, niitä on kyllä kiva katsella myöhemmin.

Voidaan ottaa kuva koko hääseurueesta sekä erilaisia kokoonpanoja, kuten hääpari + appivanhemmat/sisarukset/kummit, juhlien lapsivieraat, kaasot/bestmanit jne.

Kannattaa hahmotella etukäteen listaa halutuista ryhmäkuvista, niin homma hoituu paikan päällä jouhevasti.

Juhlat

on usein se eniten odotettu osuus hääpäivästä! Pahin jännitys alkaa ehkä olla jo takana ja illan täyttää erilaiset ohjelmanumerot, kuten ruokailu, kakkukahvit, tanssit, ohjelmat ja leikit sekä vapautunut yhdessäolo.

Kuvaan juhlissa dokumentaarista kuvaa eli tarkkailen tilanteita taustalta ja ikuistan tilanteita niin kuin ne tapahtuvat. Menen siis "virran mukana". Rakastan poimia kamerallani talteen erilaisia yksityiskohtia ja koota niistä yhtenäisen kuvatarinan, jotka palauttaa hääparin mieleen tuon tärkeän päivän tuoksuja ja ääniä myöten vielä vuosikausien kuluttuakin.

Tsekkaa alta

myös hääaiheiset blogikirjoitukseni

...ja jos vielä jäi jokin askarruttamaan,

ota ihmeessä yhteyttä ja jutellaan lisää!

bottom of page