Sinä olet sydämeni meri

Päivitetty: 30. jouluk. 2019


Otsikosta en ota kunniaa itselleni. Se on juhlistamme jutun Häät-lehteen tehneen toimittajan Tanja Hakalan käsialaa. Mielestäni kauniisti muotoiltu ja tuo esiin myös Kainuun meren eli Oulujärven tärkeän roolin juhlapaikkamme näyttämönä.

Niistä juhlista on jo vuosi.

Silti tuntuu, kuin ne olisivat olleet vasta eilen, niin tuoreessa muistissa on kaikki päivän aikana koetut hetket. Vaikka valokuvaajana lienenkin jäävi sanomaan, sanottava on silti että ilman päivän aikana taltioituja kuvia ja videoita en olisi läheskään näin hyvin päässyt elämään niitä hetkiä uudelleen. Siinä päivän aikana tapahtuu lyhyessä ajassa niin paljon, ettei niitä kaikkia ehdi millään huomaamaan, saati muistamaan vielä vuosienkin päästä. Siksi kaikkein kallisarvoisinta, mitä tuosta päivästä käteen jäi, on kaikki se kuvamateriaali. Kerta toisensa jälkeen olen haikeudella selaillut läpi juhlista koostamiani kuva-albumeita ja kuvista koostamiani videopätkiä. Poiminut kuvista esiin tuon päivän aikana itseltä pimentoon jääneitä tapahtumia, ihmisten ilmeitä, juhlatilojen yksityiskohtia ja fiilistellyt tunnelmia.

Kuva: Hannu Lukkarinen, editointi minun

Siksi suosittelenkin suuresti kaikkia tulevia hääpareja panostamaan oikeasti niihin kuviin. Palkkaa ammattikuvaaja. Tai kaksi. Eikä mene taatusti rahat hukkaan! Varoituksen sanana sen verran, että laatu ja hinta kulkevat yleensä näissä aika käsi kädessä - jos ostat halpaa, saat harvoin hyvää. Älä myöskään tee sitä virhettä, että värväät jonkun vieraslistalle kuuluvan kuvaamaan, vaikka kuinka kiusaus olisi suuri (ellei joku homman handlaava itse siihen rooliin varmasti halua). Vieraiden täytyy saada nauttia juhlista eikä olla siellä töissä!

Kuvaaja (Sinikkafoto) työssään!

Kuva: Hannu Lukkarinen, editointi minun

Valokuvien lisäksi myös videokuva nousee ajan saatossa arvoon arvaamattomaan. Olen suuresti ihmetellyt miksi niin harvoissa häissä kuvataan videota. Olisinkohan kuvannut kaksissa häissä, jossa oli selkeästi joku ottamassa videokuvaa (ellei mukaan lasketa vieraiden puhelimillaan ottamia pätkiä). Etenkin vihkiminen ja papin puhe kannattaa taltioida videolle, sillä siitä ei jälkikäteen muuten muista taatusti juuri mitään. Lisäksi elävän kuvan kautta juhlien tunnelmaan pääsee sisälle ihan eri tavalla. Alla pätkiä meidän häissä otetuista videoista.

Tuolloin vuosi sitten tuli luvattua, että tempaistaan samoissa merkeissä uusiksi kerran vuodessa. Ei nyt ihan samassa mittakaavassa sentään, mutta saman porukan kesken juhlitaan kotioloissa aina lokakuussa. Nyt on sitten ekan revanssin vuoro, kun vuosi on vierähtänyt ja vuorossa on Jukka & Anu vol. 2. Juhlia ei koskaan voi järjestää liikaa ja some on liikaakin korvannut livenä tapahtumaa kanssakäymistä, niin mielestäni on enemmän kuin tarpeen järjestää tällaisia kemuja - etenkin keskellä synkkenevää syksyä sellaisten odottaminen ja järjestäminen antaa lisävirtaa, kun jouluunkin on vielä aikaa.

Vuodet eivät ole veljeksiä keskenään, sillä häiden aikaan viime lokakuussa oli lämmintä ja juhlien jälkeistä aamua fiilisteltiin huvilan viereisellä rannalla aurinkoa ottaen, tänä vuonna oltiin vain nipin napin plussan puolella rapsakassa syyssäässä. Grillausta, savustusta eikä varsinkaan saunomista & paljuilua se ei tosin hidastanut. Kuumat savusaunan löylyt ja jopa liiankin kuumaksi lämmitetty paljun vesi pitivät huolen siitä ettei todellakaan tarvinnut palella.

Koska juhlittiin meillä kotona, virittelin pirtin ja kamarit täyteen erilaista rokkiaiheista rekvisiittaa. Jo häitä suunnitellessani hankin koristeita jatkokäyttöä silmälläpitäen, jotta niitä voitaisiin näissä tulevissakin kemuissa hyödyntää. Nyt ei siis tarvinnut rahallisesti satsata juhliin enää suuria summia.

Esimerkiksi oheisen kuvan "punainen matto" ja sulkupylväät hankittiin juurikin sitä varten, että niillä saadaan tuotua jatkojuhliinkin samaa tunnelmaa - ja niitä voi käyttää myös monenlaisiin muihin tarkoituksiin. Ne olivat meillä häissä juhlapaikan ovella ottamassa vieraat vastaan teeman mukaisesti, kutsuina kun toimivat "konserttiliput" ja kaikille saapuneille jaettiin ovella "VIP-passit".

<