top of page

Sinä olet sydämeni meri

Päivitetty: 30. jouluk. 2019


Otsikosta en ota kunniaa itselleni. Se on juhlistamme jutun Häät-lehteen tehneen toimittajan Tanja Hakalan käsialaa. Mielestäni kauniisti muotoiltu ja tuo esiin myös Kainuun meren eli Oulujärven tärkeän roolin juhlapaikkamme näyttämönä.

Niistä juhlista on jo vuosi.

Silti tuntuu, kuin ne olisivat olleet vasta eilen, niin tuoreessa muistissa on kaikki päivän aikana koetut hetket. Vaikka valokuvaajana lienenkin jäävi sanomaan, sanottava on silti että ilman päivän aikana taltioituja kuvia ja videoita en olisi läheskään näin hyvin päässyt elämään niitä hetkiä uudelleen. Siinä päivän aikana tapahtuu lyhyessä ajassa niin paljon, ettei niitä kaikkia ehdi millään huomaamaan, saati muistamaan vielä vuosienkin päästä. Siksi kaikkein kallisarvoisinta, mitä tuosta päivästä käteen jäi, on kaikki se kuvamateriaali. Kerta toisensa jälkeen olen haikeudella selaillut läpi juhlista koostamiani kuva-albumeita ja kuvista koostamiani videopätkiä. Poiminut kuvista esiin tuon päivän aikana itseltä pimentoon jääneitä tapahtumia, ihmisten ilmeitä, juhlatilojen yksityiskohtia ja fiilistellyt tunnelmia.

Kuva: Hannu Lukkarinen, editointi minun

Siksi suosittelenkin suuresti kaikkia tulevia hääpareja panostamaan oikeasti niihin kuviin. Palkkaa ammattikuvaaja. Tai kaksi. Eikä mene taatusti rahat hukkaan! Varoituksen sanana sen verran, että laatu ja hinta kulkevat yleensä näissä aika käsi kädessä - jos ostat halpaa, saat harvoin hyvää. Älä myöskään tee sitä virhettä, että värväät jonkun vieraslistalle kuuluvan kuvaamaan, vaikka kuinka kiusaus olisi suuri (ellei joku homman handlaava itse siihen rooliin varmasti halua). Vieraiden täytyy saada nauttia juhlista eikä olla siellä töissä!

Kuvaaja (Sinikkafoto) työssään!

Kuva: Hannu Lukkarinen, editointi minun

Valokuvien lisäksi myös videokuva nousee ajan saatossa arvoon arvaamattomaan. Olen suuresti ihmetellyt miksi niin harvoissa häissä kuvataan videota. Olisinkohan kuvannut kaksissa häissä, jossa oli selkeästi joku ottamassa videokuvaa (ellei mukaan lasketa vieraiden puhelimillaan ottamia pätkiä). Etenkin vihkiminen ja papin puhe kannattaa taltioida videolle, sillä siitä ei jälkikäteen muuten muista taatusti juuri mitään. Lisäksi elävän kuvan kautta juhlien tunnelmaan pääsee sisälle ihan eri tavalla. Alla pätkiä meidän häissä otetuista videoista.

Tuolloin vuosi sitten tuli luvattua, että tempaistaan samoissa merkeissä uusiksi kerran vuodessa. Ei nyt ihan samassa mittakaavassa sentään, mutta saman porukan kesken juhlitaan kotioloissa aina lokakuussa. Nyt on sitten ekan revanssin vuoro, kun vuosi on vierähtänyt ja vuorossa on Jukka & Anu vol. 2. Juhlia ei koskaan voi järjestää liikaa ja some on liikaakin korvannut livenä tapahtumaa kanssakäymistä, niin mielestäni on enemmän kuin tarpeen järjestää tällaisia kemuja - etenkin keskellä synkkenevää syksyä sellaisten odottaminen ja järjestäminen antaa lisävirtaa, kun jouluunkin on vielä aikaa.

Vuodet eivät ole veljeksiä keskenään, sillä häiden aikaan viime lokakuussa oli lämmintä ja juhlien jälkeistä aamua fiilisteltiin huvilan viereisellä rannalla aurinkoa ottaen, tänä vuonna oltiin vain nipin napin plussan puolella rapsakassa syyssäässä. Grillausta, savustusta eikä varsinkaan saunomista & paljuilua se ei tosin hidastanut. Kuumat savusaunan löylyt ja jopa liiankin kuumaksi lämmitetty paljun vesi pitivät huolen siitä ettei todellakaan tarvinnut palella.

Koska juhlittiin meillä kotona, virittelin pirtin ja kamarit täyteen erilaista rokkiaiheista rekvisiittaa. Jo häitä suunnitellessani hankin koristeita jatkokäyttöä silmälläpitäen, jotta niitä voitaisiin näissä tulevissakin kemuissa hyödyntää. Nyt ei siis tarvinnut rahallisesti satsata juhliin enää suuria summia.

Esimerkiksi oheisen kuvan "punainen matto" ja sulkupylväät hankittiin juurikin sitä varten, että niillä saadaan tuotua jatkojuhliinkin samaa tunnelmaa - ja niitä voi käyttää myös monenlaisiin muihin tarkoituksiin. Ne olivat meillä häissä juhlapaikan ovella ottamassa vieraat vastaan teeman mukaisesti, kutsuina kun toimivat "konserttiliput" ja kaikille saapuneille jaettiin ovella "VIP-passit".

Yksi avaamaton viskitoffeepakkauskin löytyi vielä jemmasta!

Päiväystäkin vielä oli jäljellä.

Häiden viskikakkua jäi kaipaamaan moni vieras, itse mukaanlukien, joten laitoin samanlaisen tilaukseen Sokerimurun Jenniltä. Alkuperäistä hääkakkua suunnitellessa ideoitiin siitä tynnyrin mallinen viskitynnyriä mukailemaan ja ajattelin, että mauksi olisi hauska saada säväys viskiä. Itse en kyseistä juomaa juuri käytä, mutta Jenni sai taiottua sitä täytteeseen juuri sopivasti niin, että sen vivahteen erottaa suklaan joukosta. Aivan luvattoman törkeän hyvä yhdistelmä! Kakkua voisi vetää kaksin käsin aamu- ja iltapalaksi ja päivälliseksikin vielä. Tätä on sitten tiedossa myös jatkojuhlissa, sillä tähän jää koukkuun!

Muut tarjoilut tein pääosin itse, paitsi paikallisesta kahvilasta tilasin parhaat ikinä maistamani falafelit. Toisena kakkuna oli sitruuna-lakritsi-juustokakku, jossa uniikki kakkukyltti (lisätietoa alempana).

Muut tarjoilut olivat itsetehtyä perunasalaattia, parmankinkkusalaattia, juustotarjotin, lihapullat, tsatsiki-kastike, hyydytetty kinkkujuustokakku ja omassa savustimessa savusaunan lämmityksestä kertyneillä hiilillä savustettua taimenta, nieriää ja siikaa. Sitruunamarinoitua kanaa ja muuta grillattavaakin oli, mutta a) kukaan ei niitä olisi jaksanut enää syödä ja b) kukaan ei enää saunan & paljun tiimellyksessä niitä muistanutkaan vaan ne syötiin myöhemmin.

Olihan meillä myös teeman mukaisia Rammstein-keksejä!

Yritän suosia hankinnoissa mahdollisimman paljon aina paikallista, ja etenkin nyt löysin paljon tarvittavaa aivan läheltä. Palju vuokrattiin naapurilta ja samasta paikasta sain myös toiveiden mukaan tehdyn kakkukyltin (kuva näkyy yllä). Sen teki siis Laatupuu Mustonen ihan tuosta meidän viereisen pellon toiselta puolen. Tekstinä You make me rock hard, joka on KISS:in rock-biisi ja soi meillä häissä ahkeraan. Teksti oli myös hääauton takalasissa. Ja nyt kakussa! Olisin sen ensin ottanut myös tatuointiin, mutta se ajatus jäi hautumaan vielä...

Toiselta naapurilta sain ripsien laiton kätevästi ja kuten jo mainittu, viskikakun teki tuttu tekijä. Oheisen ilmakuvan otti myös tuttu, joten on hienoa että monenlaista osaamista löytyy lähipiiristä mitä voi sitten tarpeen vaatiessa hyödyntää.

(editointi minun käsialaa)

Ja entäs se lehtijuttu? Se löytyy uusimmasta Häät -lehdestä, joka on juuri painosta putkahtanut ja myynnissä lehtipisteissä viimeistään 10. päivä. Siihen on tiivistetty meidän tarina ja hääpäivän tunnelmia - eikä vain meidän, vaan todella monien muidenkin parien, joten kannattaa lukaista!

Juttu sai alkunsa, kun viime syksynä häiden jälkeen minä ja häiden kuvaajat Sinikkafoto ja Hannu Lukkarinen lisättiin kuvia juhlista Instagramiin. Jossain vaiheessa huomasin viiveellä DM-viestipyynnöistä, että lehden toimittaja oli kysellyt mahdollisuutta jutuntekoon. Siitä se hetken tuuminnan jälkeen lähti ja talven ja kevään aikana juttu työstettiin valmiiksi. Toivottavasti se tuo inspiraatiota muillekin ja ehkä antaa kipinän järjestää myös vähän tavallisuudesta poikkeavampia hääjuhlia.

Tänäkin vuonna olen saanut ikuistaa monet häät kuviksi ja oli ne perinteiset tai ei, niin aina rakkauden juhlat herkistää ja saa tuntemaan kiitollisuutta. Nyt kausi alkaa olla häiden osalta lopuillaan, mutta tiedossa on kuvattavia hääpareja pitkälle tulevaan vuoteen ja sitä seuraavaankin - joskin olen välttänyt lupailemasta vielä kuvauksia vuodelle 2021 tai siitä eteenpäin (ja joo, kuvauksia on kyselty jo vuodelle 2022). Tällaisena hetkessä eläjänä on vaikea ajatella vielä edes ensi viikon ohjelmaa, saati tulevien vuosien, vaikka ymmärtäähän sen että niinkin suurten juhlien kuin häiden suunnittelu on aloitettava mahdollisimman hyvissä ajoin.

Kuvatuoterintamalta on tullut taas uutta ja Linnapaperin jälleenmyyjiltä (joita on paljon ympäri Suomen, mm. Prismoja, Keskon kauppoja ja lukuisia muita marketteja, huoltoasemia, lahjatavaraliikkeitä jne.) on saatavissa mm. uutta seinäkalenteria ja magneetteja postikorttien lisäksi. Myös adresseihin tuli uusi malli ja aiemmista on otettu taas lisäpainos.

Näitä löytyy rajattu määrä myös minulta - aivan kaikkia en ole ehtinyt tosin vielä verkkokaupan puolelle päivittää mutta pian ovat myös siellä. Lisää tuotteita tulee vielä ennen joulua ja olen esillä myös Kajaanihallin Joulutori-tapahtumassa 7. ja 8.12, eli tervetuloa silloin myös sinne jututtamaan! Paikan päällä työtiloillani Paltaniemellä saa myös tulla käymään tutustumassa kuvatuotteisiin - tai ihan vain jutustelemassa - kun vain ilmoittaa etukäteen jotta tiedän varmasti olla paikalla.

Syysterkuin

Anu


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kerran vielä

bottom of page