Kysymyksiä & vastauksia


Aika usein kohtaamani ihmiset kyselevät erinäisiä kysymyksiä, joista koostan osan nyt vastauksineen tänne blogiinkin.

Ehkä useimmiten toistuva kysymys on, että

teetkö tätä työksesi?

Jokainen tätä lukeva varmaan tietääkin että teen, mutta moni kysyjä sitä ei tiedä. Tätä kysytään hyvin usein juurikin jossain tapahtumissa tai juhlissa joissa olen kuvaajana, ja ymmärrettävästi se kiinnostaa, että voiko tällä työllä päätoimisesti elää. Voi sillä, mutta se vaatii todella paljon, ja työmäärään nähden samoille palkoille pääsisi paljonkin vähemmällä olemalla palkkatöissä. Veikkaan, että yhteiskunnan tukien avullakin saattaa tulla joissain tilanteissa paremmin toimeen. Eli mikään keino rikastua tämä ei kyllä ole, mutta kyseessä onkin enemmän kutsumustyö. Moni ei ymmärrä sitä, miten paljon sivukuluja tässä työssä - ja yrittäjyydessä ylipäätään - on, ja että asiakkaalta laskutetusta summasta vain pieni osa jää oikeasti käteen.

Mitä tekisit, jos et tekisi tätä työtä?

Vaikea sanoa. Tiedän enemmänkin sen, mitä en tekisi, ja se on politiikka. Minusta ei ikinä kuuna päivänä olisi politiikan raadolliseen maailmaan ja jatkuvaksi syntipukiksi ja sylkykupiksi.

Jokin muu luovan alan työ, missä saa toteuttaa itseään ja tehdä käsillään, voisi olla minun juttu. Esimerkiksi parturi-kampaaja tai sitten vaikka hääsuunnittelija. Voisi olla hauskaa ideoida toisille juhlia. Myös jokin fyysinen työ olisi kiva, missä pääsisi liikkumaan luonnossa. Mitään en kuitenkaan tekisi vain rahan takia, sitäkin olen kokeillut ja traumat jäi. Annan itsestäni joko kaiken tai en mitään, ja jotta voin antaa sen kaiken, minulla täytyy olla hommaan muukin motivaattori kuin raha.

Mieleenpainuvin työkeikkasi?

Todella vaikea nimetä mitään tiettyä, niitä on niin paljon. Jokainen kohtaaminen on ollut minulle tärkeä ja kaikki ovat jättäneet mieleen pysyvän jäljen.

Ehkä jollain tapaa viime kevään työkeikat Helsinkiin olivat siitä erikoisia, että asiakas halusi minun kulkevan matkat edestakaisin lentokoneella, kustannuksista viis. Tuntui hienolta huomata tekemääni työtä arvostettavan siinä määrin, että matkakulut ja välimatka olivat sivuseikka.

Myös yksi tilaustyönä piirtämäni tatuointi on jäänyt mieleen. Siihen piti piirtää mukaan enkelin siivet, ja vasta jälkikäteen kuulin että tatuointi esitti erästä Suomessa taannoin tapahtuneessa kouluampumisessa menehtynyttä. Tuosta on jo kauan aikaa mutta jotenkin se kosketti kovasti.

Mitä muita töitä olet tehnyt?

Kaupassa olen ollut töissä, samoin baarissa sekä tiskin takana juomia tekemässä että narikassa yökerhossa.

Hevostalleilla ja navetoilla olin hommissa ollessani alan koulussa nuorempana.

Turvallisuusalalla vartijana olen myös työskennellyt ja siinä tykkäsin etenkin työn fyysisestä puolesta. Hetken olin myös pikaruokalassa ja pidin myös omaa sisustusliikettä jonkun aikaa.

Siinä taisi olla tärkeimmät.

Nykyisen työn hyvät/huonot puolet?

Näin karkeasti lueteltuna:

Plussat

+ ei kahta samanlaista työpäivää

+ pääsee osaksi ihmisten tärkeimpiä hetkiä

+ saa toteuttaa itseään vapaasti

+ näkee työnsä tulokset & kädenjäljen

+ ei kellokorttia

+ ihmisten reaktiot kun on saanut toteuttaa heidän toivomiaan töitä

tai miten esimerkiksi kuvatuotteet ovat heitä koskettaneet (moni on tullut sanomaan miten on vaikkapa kaupassa korttini runoa lukiessaan liikuttunut kyyneliin)

Miinukset

- epäsäännölliset tulot ja muutenkin töiden epäsäännöllisyys ja sesonkimaisuus - tätä tosin olen saanut tasoitettua kuvatuotteiden teolla, joka on iso osa ansiopuolta

- usein työt ajoittuu viikonlopulle, kun muulla perheellä olisi vapaata

- paljon tietokoneen ääressä istumista, mikä ei minulle ole luontevaa ollenkaan