top of page

Värikuvan käsittely

Päivitetty: 30. jouluk. 2019


Ajattelin omien jorinoiden ohella laittaa tänne blogiin muutamia informatiivisempia artikkeleita. Ensimmäisenä esimerkkejä värikuvan eri sävymaailmojen säätömahdollisuuksista. En lähde paasaamaan mistään puuduttavista faktoista, vaan näytän vain havainnollistaen käsittelemilläni kuvilla muutamia vaihtoehtoja.

Alla on kuva kissasta. Se on oman Maisa -kissani otos viime vuoden toukokuulta.

Tuota kuvaa ei vielä ole käsitelty mitenkään. Se on suoraan kamerasta tuotu raakakuva jpg-muotoon pakattuna.

Kuvankäsittelyssähän tietysti vain taivas on rajana, mutta itse en innostu varsinaisesta Photoshop-hinkkaamisesta, jossa alkuperäistä kuvaa editoidaan tuntitolkulla niin, ettei sitä enää samaksi tunnista. Sillekin touhulle on omat kannattajansa, mutta itse tykkään leikitellä lähinnä sävymaailmoilla ja tehdä muita, hienovaraisempia säätöjä, jossa kuvan alkuperäinen tunnelma ei muutu liikaa. Oikeastaan koen asian pikemminkin päinvastoin - kamera ei aina kykene taltioimaan täysin halutulla tavalla sitä, minkä itse kuvaajana näen etsimen läpi laukaisinta painaessani, vaan se tunnelma täytyy kaivaa jälkikäsittelyssä esiin. Lisäksi - taiteilijaluonne kun olen - en ole varsinaisen yltiö- tai inhorealismin ystävä.

Pitemmittä puheitta, tässä ylläolevasta kuvasta muutamia eri tavoin editoituja esimerkkejä:

Kuten näkyy, pienilläkin muutoksilla kuvan luonnetta voi muuttaa varsin paljon.

Vielä loppuun yksi esimerkki.

Uudessa julistemallistossani on hevosaiheinen juliste, jossa komeilee Sannan Tallin tinkertamma Puromaan Esmeralda. Otin kuvan viime joulukuussa laitumella, ja alla on alkuperäinen otos suoraan kamerasta sekä perussäädöillä paranneltu versio.

Tässä tapauksessa - kun kyseessä on graafiseen julisteeseen tuleva kuva - oli tarpeen tehdä vähän rankempaa käsittelyä. Editoin Photoshopissa taustan pois.

Lisäsin vahvasti kontrastia ja muutin kuvan mustavalkoiseksi.

Ja lopputulos onkin nähtävillä tässä julisteessa:

Kokeilin vielä testimielessä tehdä muuten vain yhden erilaisen version kuvasta, joka näkyy tässä:

Yleensä en tee noin rankkoja käsittelyjä kuville, olenhan pohjimmiltani mahdollisimman aitojen tilanteiden taltioija. Toiset haluavat tehdä valonkin aina kuviinsa itse vaikka luonnonvaloakin olisi käytettävissä, minä taas koetan viimeiseen saakka kuvata luonnonvalossa vaikka se olisi tiukassa. Jokainen tekee sillä tyylillä, mikä vain itselle luontevimmalta tuntuu.

Seuraavassa blogipäivityksessä tulossa lisätietoa mustavalkokuvan käsittelystä ja millaisia erilaisia variaatioita siitä on mahdollista saada.

Ollaan siis kuulolla!


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page