Keskikesän aikaan

Päivitetty: 30. jouluk. 2019


Tällä hetkellä täällä meillä pohjolassa eletään yöttömien öiden aikaa. Näiden kesäkuisten hetkien aikana pimeä ei laskeudu ollenkaan, vaan valoa riittää yötä myöten. Pienen, ohikiitävän hetken ajan meillä on ympärivuorokautinen kesä.

Juhannus meni täällä perinteisen perisuomalaisissa merkeissä, eli grillaten ja savusaunoen. Meillä on Paltaniemellä aivan kuvausstudion katveessa vanha, 1800-luvun hirsinen savusauna, jossa on ylivoimaisesti parhaat löylyt mitä missään koskaan olen kokenut. Jos minulta kysyttäisiin, millaisina hetkinä olen ollut kaikkein onnellisimmillani, yksi ehdottomia huippuhetkiä on se, kun savusaunan löylyistä istahtaa jäähyttelemään ulos katsellen samalla maalaismaisemaa, tien toisella puolella laiduntavia lehmiä ja kuovien sekä muiden lintujen ääntelyä kuunnellen. Siinä pahinkin stressi ja kiireet kaikkoaa hetkeksi täysin.

Omiin juhannusperinteisiin on monena vuotena kuulunut myös Napiksella eli Naapurinvaaran huvikeskuksella käynti aattona - syystä että siellä on silloin usein esiintynyt Kake Randelin. Aloitin Kaken musiikin kuuntelun jo joskus nuorena 2000-luvun alussa ja hyvin usein vanhat, tutut biisit soivat soittimessa edelleenkin. Käännettiin auto kohti Naapurinvaaraa myös tänä jussina, ja sattui olemaan "kunnon" kamerakin kuvauskeikan jäljiltä autossa mukana niin otin sitten keikkakuvia niin Kakesta kuin toisestakin esiintyjästä Jonne Aaronista.

Ensimmäinen Napiksen Kake-muisto ajoittuu 12 vuoden taakse, vuoteen 2005. Ohessa kuva silloin otettuna sekä uusin kuva tältä juhannukselta. Kake sen kuin nuortuu vain - minusta en nyt niin tiedä!

Alkukesä on kulunut - kuten olettaa saattaa - aika tiuhasti kamera kädessä. Kuvaan mm. kaikki Kajaanin tämän kauden ravit, joten minut voi bongata Kajaanin raviradalta kaikkina jäljellä olevilta kuudelta ravipäivältä, joista seuraava on 14. heinäkuuta ja kauden päätösravit puolestaan 15. lokakuuta. Jo kuluneista raveista löytyy kuvia kuvapankkisivustoltani täältä.

Lisäksi olen kuvannut kevään ja alkukesän mittaan paljon yksityishenkilöitä, kuten häitä, valmistuneita, lapsia, yrityskuvia jne., ja sama tahti jatkuu, kalenterissa on paljon kuvauksia pitkälle tätä vuotta ja ensi vuodellekin jo. Välissä työstän uusia kuvatuotteita, joita tulee aikanaan sitten saataville. Eli ei tässä aika pitkäksi ole käynyt, eikä käy!

Olen saanut oman tyttöni ohella kuvata joka mielihaluun siskoni puolitoistavuotiasta poikaa, joka tuli tänne kesälomalle Ranskasta. Hurmaava yhdistelmä ranskalaisittain ruskeita silmiä ja skandinaavisen vaaleita kiharoita. Sellaiset on elkeet pienellä miehenalulla, että tulee vielä viemään monen naisen jalat alta!

Niin mukavaa kuin tämä oma työ onkin, että sitä ei aina osaa edes työksi mieltää, niin lomaa on aina hyvä pitää niistä kaikkein rakkaimmistakin asioista. Tarkoitus olisi piakkoin tehdä perinteinen, pieni lomareissu kierrellen autolla ympäri kesä-Suomea. Niin monesti ihmiset haikailevat irtiotoista merten ja mannerten taa ja mikäs siinä, onhan maailmalla paljon nähtävää - mutta löytyy monenlaista mielenkiintoista lähempääkin ja minulle lähilomailu on mitä parhain tapa rentoutua sen. Suomessa on paljon näkemisen ja kokemisen arvoisia paikkoja. Tänä vuonna olisi tarkoitus reissata läntisessä ja lounaisessa Suomessa sekä keski- ja etelä-Pohjanmaan lakeuksilla - ja kuka tietää vielä missä muualla. Viime vuonna lähdettiin reissuun ilman mitään ennakkosuunnitelmia, eikä majoituksia tai muita oltu varattu etukäteen ollenkaan. Tavarat kassiin, kartta käteen ja auton keula jonnekin, siten ne parhaat seikkailut löytää!